Петте ядрени сили: „В ядрената война не може да има победители и никога не трябва да се води“

Петте ядрени сили: „В ядрената война не може да има победители и никога не трябва да се води“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.01.2022
  • Share:

Китай, Русия, Обединеното кралство, Съединените щати и Франция публикуваха съвместно изявление в понеделник, в което подчертават, че основната им отговорност е предотвратяването на война между нациите, които притежават ядрени оръжия, както и намаляването на стратегическите рискове.


„Ние декларираме, че в ядрената война не може да има победители и тя никога не трябва да се води. Тъй като използването на ядрени оръжия би имало далечни последици, ние също така потвърждаваме, че ядрените оръжия – стига да съществуват – трябва да отговарят на целите на отбраната, възпирането на агресията и предотвратяването на войни. Смятаме, че следва да се избягва по-нататъшно разпространение на този вид оръжия", се казва в изявлението.


В този контекст подписалите декларацията страни подчертаха значението на спазването на двустранните и многостранните споразумения за ядрено неразпространение, разоръжаване и контрол на въоръженията.


„Страните подчертават интереса си от сътрудничество с всички нации за създаване на атмосфера на сигурност, по-благоприятна за напредък в областта на разоръжаването, с цел да се придвижим към свят, свободен от ядрени оръжия."


В момента пет държави – Китай, Русия, Обединеното кралство, САЩ и Франция – се считат за „ядрено въоръжени държави" съгласно Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Освен това три други държави, Индия, Пакистан и Северна Корея, публично обявиха, че са извършили успешно ядрени опити.


Предполага се, че Израел също е сред държавите с ядрено оръжие, въпреки че страната не е потвърдила официално, че го притежава.

Станете почитател на Класа