Ройтерс: Владимир Путин залага на газа. Надява се, че ЕС ще накара Украйна да преговаря с Русия

Ройтерс: Владимир Путин залага на газа. Надява се, че ЕС ще накара Украйна да преговаря с Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.08.2022
  • Сподели:

"Руският президент Владимир Путин залага на газа, надявайки се, че скокът на цените на горивата и евентуалният им дефицит ще убедят ръководството на Европейския съюз да окаже натиск върху Украйна и тя да започне мирни преговори с Русия," предаде Ройтерс.

 

Според двама високопоставени източници в Москва това е единственият начин, по който Кремъл би могъл да обяви прекратяване на активните бойни действия в Украйна, добави медията, която припомни, че основното условие на Киев е изтеглянето на руските военни и администратори от цяла Украйна.

"Ние имаме време и можем да изчакаме", каза единият от събеседниците на световната информационна агенция.

"Европа е пред тежка зима. Ние може би ще станем свидетели  на протести и безредици. Някои европейски политици ще трябва да си помислят добре дали да продължат да помагат на Украйна и вероятно ще решат да сключат сделка с нас", каза още източникът.

Другият събеседник каза: Вече виждаме пукнатини в европейското единство и ние очакваме този процес да се ускори с падането на температурите.

"Ще стане много тежко, ако войната продължи през есента и зимата. Така че има надежда украинците да поискат мир", добави същият източник.

"Също така от Кремъл изразиха надеждата, че при евентуален мирен договор Москва ще получи източните украински Донецка и Луганска области, и Крим и ще наложат на Киев условието да не се присъединява към военни съюзи", допълни медията.

Ройтерс също отбеляза, че САЩ, ЕС и другите съюзници на Украйна не са подали никакъв сигнал, че смятат да намалят военната и друга помощ за страната-жертва на агресията на Русия.

 

Станете почитател на Класа