Внучката на Сталин - пънкарката, която живее в САЩ и не иска да има нищо общо с дядо си

Внучката на Сталин - пънкарката, която живее в САЩ и не иска да има нищо общо с дядо си
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.08.2022
  • Сподели:

Тя има очите на дядо си, но общо взето това е едно от малкото неща, които е наследила от него.

С пънкарската прическа, размъкнатите дрехи, татуировките ѝ и работата си като собственик на антикварен магазин в Портланд, щата Орегон, Крес Еванс е истинска американка до такава степен, че никой не би могъл и да си представи, че е внучка на съветския диктатор Йосиф Висарионович Джугашвили - Сталин.

Вече на 51 години Крес се старае да е възможно най-далеч от образа на безмилостния "човек от стомана" на бившия СССР. 

Крес, родена като Олга Питърс, е най-малкото от трите деца на Светлана Алилуева, единствената дъщеря на Сталин, която през 1966 г. бяга от Съветския съюз и се установява в САЩ.

По това време култът към бившия диктатор е вече прекъснат и макар Леонид Брежнев да е сменил реваншиста Никита Хрушчов, натискът върху Светлана и брат ѝ Владимир е значителен.

Светлана се възползва от предоставената ѝ от Брежнев възможност да отиде до Индия, за да изпрати там тленните останки на тогавашната си половинка - индийският комунист Бриджеш Сингх, и докато е в Делхи влиза в американското посолство, за да потърси убежище.

След сложна дипломатическа игра, в която са намесени и написаните още в Москва мемоари на Светлана, тя успява да замине за САЩ. За книгата си тя получава 1,5 млн. долара от издателство Harper & Row, с което установява новия си живот.

Зад гърба си в СССР тя е оставила другите си две деца - 22-годишния Йосиф (от Григорий Морозов) и 17-годишната Екатерина (от близкия сътрудник на баща ѝ Юрий Жданов).

В САЩ обаче през 1970 г. Светлана се омъжва за архитекта Уилям Уесли Питърс, от когото през 1971 г. ражда и Олга - жената, която впоследствие ще смени името си на Крес Еванс, за да се откъсне максимално много от наследството си.

Тя е само на две години, когато баща ѝ напуска семейството и така момичето е отгледано само от майка си, която обаче запазва фамилията му Питърс.

В Америка Крес и майка ѝ постоянно се местят и така и не успяват да се установят на едно място. През 1978 г. Светлана става натурализиран американски гражданин и това ѝ дава възможността да пътува много. През 1982 г. се установява във Великобритания и получава британско поданство, а Олга / Крес е изпратена в квакерско училище-интернат, където да се учи заедно с децата на британския елит.

Пред британския в. "Дейли Експрес" Крес разказва, че дълго време не е знаела, че майка ѝ е дъщеря на съветския диктатор, а майка ѝ я е училиа, че Русия е чужда държава.

 

Родена като Олга Питърс, внучката на Сталин решава да смени името си още като млада. Крес пък идва от обръщението Криси, с което приятелите ѝ се обръщат към нея заради любима нейна героиня от сериал със същото име.

 

Родена като Олга Питърс, внучката на Сталин решава да смени името си още като млада. Крес пък идва от обръщението Криси, с което приятелите ѝ се обръщат към нея заради любима нейна героиня от сериал със същото име.

 

"За мен Сталин беше един от тримата души, които спечелиха Втората световна война - Чърчил, Рузвелт и той. Тогава обаче майка ми ме помоли да я изслушам. И така разбрах за престъпленията му", разказва тя.

Затова и за всички е огромна изненада, когато през 1984 г. Светлана и дъщеря ѝ пристигат в Москва. Синът ѝ Йосиф ѝ е отправил тази молба, а съветското ръководство я посреща с отворени обятия, като гражданство ѝ веднага е възстановено.

Този опит обаче за живот в родината - първо в Москва, а след това и в родината на самия Сталин - Грузия, е неуспешен. Въпреки всичкия лукс, с който я обграждат (лукс по стандартите на СССР), Светлана е в лоши отношения с властите, а същевременно с това така и не успява да установи смислена връзка с децата си.

Така по-малко от 2 години след пристигането си тя и Крес се завръщат в САЩ с разрешение на съветския ръководител Михаил Горбачов.

И до ден-днешен Крес описва този кратък период като "кошмарен". По това време тя все още носи рожденото си име - Олга, но именно този ѝ опит я кара да поиска да се откъсне максимално от връзката със Сталин.

"Целият живот на майка ми е бил свързан с преживяването на тази връзка със Сталин, докато се опитва да води свой собствен нов живот. Разбира се, тя се отвращава от това, което Сталин е направил, но имаше периоди, в които толкова много хора я държаха отговорна за действията му, че тя всъщност започна да си мисли, че може би това е истина. Толкова беше несправедливо", обяснява пред "Дейли телеграф" години по-късно тя за решението си да се откъсне максимално много от дядо си.

След завръщането си в САЩ Крес има също бурен живот - омъжва се на 16 години (оттам тя взима и фамилията Еванс), но за кратко. А след тази кратка авантюра се записва в колеж, където завършва бакалавърска степен по счетоводство и данъчно право.

Това ѝ дава възможност да избере - кариера във всемогъщата данъчна служба на САЩ или да се занимава със собствен бизнес. За нея решението е лесно.

"Едното имаше възможността за нещо вълнуващо, другото беше просто готино", споделя тя. След завършването си тя се озовава първо в моден бутик в Портланд, а след това отваря там и собствения си магазин за антики.

Страстта ѝ са антиките от Азия - Индия, Непал и Бали. Самата тя помага на много различни художници от региона да получат място за изява в САЩ.

Паралелно с това известно време Крес развива и кариера като стендъп комик.

В социалните медии тя се показва като ярък бунтар срещу стандартната визия - пънкарски дрехи и бижута, експерименти с прическите и редица експерименти с цялостния начин, по който изглежда. 

До смъртта на майка ѝ през 2011 г. от рак на дебелото черво двете поддържат близка връзка, макар Светлана да живее в старчески дом в Калифорния.

В едно от интервютата си Еванс споделя, че двете са спорили много - за дрехи, външен вид, за момчетата, с които тя излиза, но са запазили близките си отношения.

"Тя винаги се гордееше с мен, когато дори не бях постигнала нищо. Това е безусловна любов, която не съм изпитвала от никой друг, никога, защото тя беше моя майка. И вероятно ще търся винаги до края на живота си тази топлина и това приятелство в други хора. Но знам, че е възможно", казва още Еванс.

Станете почитател на Класа