Руските диаманти под санкции?

Руските диаманти под санкции?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.08.2022
  • Сподели:

Как Държавният департамент се опита да обяви диамантите, добивани в Русия, за "кървави"

В санкционния списък на ресурсите, добивани в Русия, колективният Запад включи не само природния газ, нефт и въглища, но дори златото и диамантите. Ако историята със златното ембарго беше широко обсъждана в руските медии, диамантеното ембарго беше оскъдно отразено. Ще се опитам да дам по-подробна история на диамантеното ембарго.

Строго погледнато, това не беше санкция срещу самите руски диаманти, а срещу руската компания АЛРОСА, публична минна компания, търгувана на Московската борса. Позволете ми да ви напомня, че АЛРОСА е най-големият производител на диаманти в карати в света: компанията представлява 95% от руското производство на диаманти, според уебсайта на компанията.

Основната му дейност е съсредоточена в Якутия и Архангелска област. Санкцията срещу АЛРОСА обаче важи и за продукти, които тя произвежда в Африка. АЛРОСА притежава 41% дял в Katoka Ltd. , публична компания, която добива диаманти в Централна Африка. Делът на АЛРОСА в световното производство на диаманти, като се вземе предвид и Африка, е 29%.

Някога известната британска компания De Beers беше монополист на световния пазар на диаманти (от края на 19 до началото на 21 век). През 21 -ви век АЛРОСА силно го притисна. Съгласно резултатите от 2009 г. за първи път от много години Русия зае водеща позиция в света в добива на диаманти, измествайки De Beers . Оттогава съотношението между производството и продажбите на диаманти от британските и руските компании бавно, но стабилно се променя в полза на последните. Днес някои експерти предпочитат да казват, че АЛРОСА е заменила De Beers .

Руската компания разполага и с шлифоване на необработени диаманти, което се извършва от руския филиал на „Брилианти АЛРОСА“. Компанията има изградени представителства във всички големи световни диамантени центрове - САЩ, Белгия, ОАЕ, Китай, Великобритания и Израел. Те са и в маркетинговия бизнес. В САЩ търговското подразделение се нарича Alrosa USA , Inc. Министерството на финансите на САЩ нареди затварянето на Alrosa USA, Inc. до 7 юни (което беше направено).

В годишния отчет на АЛРОСА за 2020 г. се посочва, че компанията е продала необработени диаманти в Белгия, Индия, ОАЕ, Израел, Китай и Хонконг, както и в страните от ОНД, шлифовани диаманти в Израел, ОАЕ и Белгия. Делът на САЩ в стойността на продажбите на АЛРОСА на шлифовани диаманти е 3%. В края на 2021 г. Русия увеличи износа на необработени диаманти с 26%, до 48,6 милиона карата за 4 милиарда долара. Най-много диаманти са продадени в Белгия (28,2 милиона карата за 1,7 милиарда долара), ОАЕ (13,2 милиона карата за 1,2 милиарда долара), Индия (5 милиона карата за 755 милиона долара).

На 24 март АЛРОСА беше включена в санкционния списък на Обединеното кралство. На 7 април беше включен в черния списък на Министерството на финансите на САЩ. На 13 април Австралия се присъедини към санкциите. Това означаваше, че продуктите на посочената компания бяха забранени за закупуване на световния пазар.

За британските, американските и австралийските компании това беше пряка забрана, за останалите - косвена (нарушението застрашаваше с налагане на вторични санкции). Няколко дни след обявяването на санкциите на Министерството на финансите на САЩ срещу ALROSA, американският индустриален регулатор, Комитетът за бдителност на бижутерите (JVC ), предупреди купувачите да не купуват руски необработени и шлифовани диаманти поради високия риск от допълнителни санкции в бъдеще.

За да избегнат усложнения, европейските марки бижута (Cartier, Tiffany, Van Cleef & Arpels, Boucheron, Piaget, Jaeger-LeCoultre, Pomellato, DoDo, Qeelin ) започнаха да спират да купуват диаманти, произведени в Русия.

През май Държавният департамент на САЩ поиска диамантите, добивани в Русия, да бъдат признати за „ конфликтни “ или „ кървави “. Това съобщава The New York Times ( NYT ) в статията „Русия се бори с усилията да я обявят за износител на "кървави диаманти ".

Искането на Държавния департамент се основаваше на твърдението, че приходите от продажбата на руски диаманти помагат за финансиране на войната в Украйна. Беше подложена на обсъждане Схема за сертифициране по Кимбърлийския процес (KPCS ) .

KPCS е схема (процедура) за колективно вземане на решения, одобрена през 2003 г. за предотвратяване на навлизането на пазара на така наречените кървави диаманти - диаманти, добивани незаконно и използвани за финансиране на покупката на оръжия за бунтовнически групи в Западна Африка и техните съюзници, борещи се срещу законните правителства .

Всички решения в KPCS се вземат с пълен консенсус. Напрежението около руските диаманти раздели страните, участващи в „Кимбърлийския процес“ (те са общо 80), се отбелязва в статията на NYT . Западните страни бяха против Русия, но тя беше подкрепена от Китай, Беларус, Киргизстан, както и Мали и Централноафриканската република. В резултат на това не беше възможно да се разпознаят руските диаманти като "кървави".

Още през април се появи информация, че АЛРОСА има сериозни финансови проблеми поради санкции. Те се позоваха на факта, че не е платила купони в размер на 11,6 милиона долара по еврооблигации с падеж през 2024 г. (сумата на емисията е 500 милиона долара). Същото се случи на 25 юни с изплащането на 7,75 милиона долара купони по еврооблигации с падеж през 2027 г. (сумата на емисията също е 500 милиона долара).

Финансов колапс беше прогнозиран не само за АЛРОСА, но и за целия субект на Руската федерация - Якутия, където е концентриран основният добив на диаманти. АЛРОСА е донор на Якутия: всички данъци на компанията остават там, местното население работи на нейните активи, общините притежават акциите на компанията и чрез дивидентите поддържат транспортната и социалната инфраструктура в своите юрисдикции.

Мрачната перспектива за близкото бъдеще на ALROSA стана още по-мрачна, след като компанията спря да публикува информация за продажбите и финансовата информация.

На 13 май Bloomberg публикува обширен материал, озаглавен Panic Grips Billion-Dollar Trade Over Russian Diamond Ban» (Паниката обхвана търговия за милиарди долари заради забраната на руските диаманти).

Колапсът беше прогнозиран не само за руската компания АЛРОСА, но и за много чуждестранни компании, които традиционно се занимават с обработката на руски диаманти (в Белгия, Израел, Индия и други страни). Не беше изключено някои бижутерски компании, силно зависими от руските диаманти, също да се сринат. В същото време се очакваше цените на диамантите, шлифованите диаманти и някои видове бижута на световния пазар да скочат значително.

Разбира се, санкциите на колективния Запад усложниха живота на АЛРОСА, но не толкова, че да е на ръба на фалита. Компанията заяви, че не е в състояние да изплати купони по еврооблигации по технически причини, възникнали поради наложените срещу нея санкции. В края на май главният изпълнителен директор на компанията Сергей Иванов заяви, че АЛРОСА няма да намалява броя на служителите, да спира производството и да спира прехвърлянето на данъци към хазната както на федерално, така и на местно ниво поради санкциите.

Вече писах колко трудно е на колективния Запад да контролира прилагането на санкции срещу руското злато. Произходът на благородния метал е много труден за определяне. Същото може да се каже и за необработените диаманти. Поради това АЛРОСА започна бързо да преконфигурира своите схеми за продажба на продукти в чужбина.

А на 23 август Bloomberg съобщи, че АЛРОСА успя да издържи на няколко месеца претоварване и почти напълно е възстановила продажбите на своите продукти. Това се казва в статията „Руските диаманти тихо текат отново след санкционния хаос“. „Няколко месеца след като попадна под санкциите на САЩ, АЛРОСА отново продава диаманти на стойност над 250 милиона долара на месец и сега продажбите са само с 50-100 милиона долара на месец под предвоенното ниво“, се казва в статията.

Индия е водещият диамантен център в света. Според някои оценки Индия представлява 80 процента от световното производство (по стойност) на индустрията за рязане и шлифоване на диаманти. Има и доста развита бижутерска индустрия, която консумира диаманти. На същото място, между другото, се намира и един от най-големите пазари за бижута.

Повечето от руските камъни, както се съобщава в статията, се изпращат на производители в Индия, където стотици предприятия ги режат и шлифоват за да станат продукти за потребителя. Купувачите плащат за стоките основно в рупии.

До средата на лятото имаше някои спънки в закупуването на руски камъни от индийски компании, които се страхуваха от вторични санкции. Ситуацията обаче стана много по-благоприятна, след като Централната банка на Индия даде зелена светлина за използване на рупията в разплащания с други страни, особено Русия.

В рамките на няколко месеца след налагането на санкциите цените на диамантите на световния пазар се повишиха значително. От това спечели британската De Beers , конкурент на АЛРОСА. Сега, поради възстановяването на продажбата на руски диаманти, цените намаляват и се връщат към нормалното. Съществуват подозрения, че санкциите срещу АЛРОСА са били опит да се върне на британската De Beers монополната й позиция на световния пазар на диаманти. Опитът обаче се провали.

 

 

Валентин Катасонов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа