Вицепремиерът на Канада бе подложен на вербални атаки

Вицепремиерът на Канада бе подложен на вербални атаки
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.08.2022
  • Сподели:

Канадският премиер Джъстин Трюдо осъди вербални обиди, на които бе подложена вицепремиерът Кристия Фрийланд при посещение в Албърта. Трюдо определи станалото като "изключително тревожен тормоз", който по думите му не е изолиран случай, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

 

"Все повече сме свидетели на случаи в обществения живот, при които хора на отговорни длъжности, най-вече жени, канадци от други раси, хора от малцинствата и различни общности, биват нападани заради все по-силния си глас", каза Трюдо в обръщение. "Свидетели сме на враждебна реакция. Трябва да се запитаме каква страна сме и каква искаме да бъдем."

В петък вечерта в Туитър бе разпространено видео от случката с Фрийланд. На него тя върви към асансьор в кметството на град Гранд Прери в Албърта, при което мъж се провиква към нея. "Какво по дяволите правиш в Албърта?", казва той на Фрийланд, докато тя се е запътила към асансьора. Той след това я нарича "предателка" и отправя по неин адрес силно нецензурна реплика. Видеото събра стотици хиляди гледания.

Фрийланд, която е родом от Албърта, беше на обиколка в провинцията, за да се срещне с представители на местните власти, бизнес и работещи. Вчера тя призна за случилото се в публикация в Туитър. "Това, което се случи вчера, е нещо, което не бива да се случва. Никой никъде не бива да бъде подлаган на заплахи и сплашване", написа тя.

Канадски политици от целия спектър също осъдиха словесната атака. Случаят е поредната от серия вербални атаки срещу жени в обществения живот на Канада, включително срещу активистки и журналистки. Група репортерки от седмици публично споделя поредица лични и анонимни имейли, получени от тях и съдържащи заплахи за насилие, включително сексуално, а също и расистки и женомразки език, отбелязва Ройтерс.

 

Станете почитател на Класа