НАСА прави втори опит да изстреля Артемида към Луната

НАСА прави втори опит да изстреля Артемида към Луната
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.09.2022
  • Share:

НАСА готви втори опит да изстреля своята пионерска лунна ракета Artemis 1 в събота, след като американската космическа агенция обяви, че е идентифицирала и отстранила проблем с двигателя, който причини отлагането на първоначалния опит за изстрелване пет дни по-рано.
Мениджърите на мисията в космическия център Кенеди във Флорида отмениха излитането в понеделник с оставащи 40 минути на часовника за обратно броене, когато сензор показа, че един от четирите двигателя RS-25 на основната степен на мега ракетата Space Launch System (SLS) не се охлажда правилно .
Прегледът установи, че проблемът е дефектен сензор, а не повреда на охладителната система или самия двигател, и екипът за стартиране каза, че ще бъде игнориран, ако отново се повреди по време на зареждане с гориво за планирания за събота опит
Тестовата мисия на Артемида 1 включва следващо поколение капсула Орион за шест души, на върха на SLS, най-мощната ракета досега. Тази мисия ще е без екипаж. Но успешен 38-дневен полет на 64 000 км до Луната и обратно, завършващ с приводняване в Тихия океан на 11 октомври, ще проправи пътя на астронавтите да се качат на борда на Artemis II през 2024 г., следвано от дългоочакваното следващо кацане на хора с Артемида III, планирано за 2025 г.
Само 12 души, всички американци, някога са ходили на Луната, последно с Аполо 17 през декември 1972 г. НАСА обеща, че програмата Артемида, кръстена на сестрата близначка на Аполон в гръцката митология, ще включва лунни отпечатъци от първата жена и първия цветнокож.
Един от най-непредсказуемите елементи на всяко изстрелване на ракета е времето и прочистените изстрелвания в Кейп Канаверал, причинени от гръмотевични бури, ниски облаци, валежи, силни ветрове или други нарушения на строгите метеорологични ограничения, не са необичайни.
Понеделник предлага допълнителна възможност за резервно изстрелване, 90-минутен прозорец, отварящ се в 17:42 ч. EDT (22:42 ч. BST), но освен това инженерите ще разгледат възможността за връщане на ракетата до гигантската сграда за сглобяване на ракети на космическия център, за поддръжка, която не може да се извършва на стартовата площадка.
Цената на програмата Artemis, която изостава с години и надвишава бюджета от милиарди долари, също повдигна въппроси. Тя ще достигне приблизително 93 милиарда долара до 2025 г., като всяко от първите четири изстрелвания само струва 4,1 милиарда долара, според данните на НАСА.

Станете почитател на Класа