Газпром обяви спиране на газопровода Северен поток 1за неопределено време

Газпром обяви спиране на газопровода Северен поток 1за неопределено време
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.09.2022
  • Share:

Руската енергийна компания Газпром удължи спирането на газовите потоци през своя ключов тръбопровод Северен поток 1 към Германия в петък вечерта, без да предостави времева рамка за повторно отваряне. Този ход дойде часове след като страните от Г-7 се съгласиха да наложат таван на цените на руския петрол в опит да спрат потока на средства към режима на Владимир Путин.
Газпром, държавната петролна и газова компания, каза, че доставките ще останат спрени за неопределено време след откриването на теч. Той каза, че тръбопроводът няма да бъде рестартиран, докато ремонтът не бъде напълно извършен.
Северен поток 1 е най-големият тръбопровод за газ от Русия до Европа и има капацитет да доставя 55 милиарда кубически метра (bcm) газ годишно. Продължаването на доставките по тръбопровода се счита за решаващо за предотвратяване на енергийната криза.
В публикацията в социалните медии се казва, че са идентифицирани „неизправности" на ключова турбина по протежение на тръбопровода, който пренася природен газ от Западна Русия до Германия, и че тръбопроводът няма да работи, докато те не бъдат отстранени.
Моментът на този ход повдига въпроси дали Путин реагира на предстоящото налагане на таван за руския петрол. Министрите на финансите от Обединеното кралство, САЩ, Франция, Германия, Италия, Япония и Канада в петък се споразумяха за план за поставяне на таван на цените на руския петрол.
Предложението би означавало, че вносителите, търсещи транспортни услуги и застрахователно покритие от компании, базирани в страните от Г-7 и ЕС, ще трябва да се придържат към таван на цените за транспортиране на руски петрол. Вероятно ще бъде въведен от декември.
В забележки по-рано тази седмица главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер посочи, че производителят Сименс не може да извърши ремонт на турбините, използвани в Северен поток 1, поради санкции срещу руската държавна енергийна компания. Спирането ще засили опасенията, че Европа и по-специално Германия ще бъдат принудени значително да намалят потреблението на електроенергия за домакинствата и бизнеса тази година.
Европейските страни побързаха да напълнят своите газови хранилища, в случай че Русия спре напълно доставките на газ тази зима. Складовите мощности в Германия вече са запълнени с повече от 84%.
Ръководителят на германската агенция за регулиране на мрежите Клаус Мюлер написа в Туитър, че решението на Русия да остави „Северен поток 1" изключен засега увеличава значението на новите терминали за втечнен природен газ, (които Германия планира да започне да работят тази зима), съхранението на газ и значителните нужди от пестене на газ. Главният говорител на Европейската комисия Ерик Мамер каза: „Съобщението на Газпром този следобед, че отново спира „Северен поток 1" под лъжлив претекст, е още едно потвърждение за неговата ненадеждност като доставчик".

Станете почитател на Класа