ЕС ще покани следващия премиер на Англия за срещата на върха за ЕПО

ЕС ще покани следващия премиер на Англия за срещата на върха за ЕПО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.09.2022
  • Share:

ЕС ще предложи маслинова клонка на новия британски премиер с покана за среща на върха, на която да се обсъди нова организация, обединяваща демокрациите на европейския континент.
Следващият министър-председател на Великобритания, който се очаква да бъде Лиз Тръс, ще бъде поканен да се присъедини към други лидери от цяла Европа на среща на върха в Прага на 6 октомври, за да изгради Европейска политическа общност, орган, посветен на напредъка в сигурността на целия континент.
Чарлз Мишел, президентът на Европейския съвет, каза, че не се съмнява, че Обединеното кралство ще бъде поканено в чешката столица въпреки трудностите около протокола за Северна Ирландия. Той каза: „Очевидно Обединеното кралство трябва да бъде там. Дори ако имаме дискусии и трудности по тази тема, в по-широка перспектива няма съмнение, че сме приятели и че трябва да продължим да действаме заедно."
Мишел е близък политически съюзник на френския президент Еманюел Макрон, който очерта през май идеята за Европейска политическа общност, която да включва всички демокрации на континента, включително Украйна и други кандидати за членство в ЕС от Западните Балкани.
Ако Тръс бъде избрана от членовете на Консервативната партия, както широко се прогнозира от проучванията на общественото мнение, нейният отговор на поканата ще бъде ранен знак за нейната позиция спрямо Европа. Като външен министър Тръс направи реч за съюзниците на Великобритания, в която избягваше да споменава Европейския съюз. По време на надпреварата за лидерство на торите тя предизвика учудване и ужас сред британските дипломати, когато каза, че „журито все още не е решило дали Макрон е приятел или враг на Обединеното кралство".
Поканата за среща на европейските лидери на 6 октомври – веднага след конференцията на торите – контрастира с по-ранно решение да не се кани Борис Джонсън на среща на върха на ЕС, на която Джо Байдън присъства.
Докато дипломатите от ЕС са съгласни с поканата на Великобритания за срещата, въпросът за включването на Турция е по-противоречив. Гърция и Кипър, въвлечени в дългогодишни спорове с Анкара, се противопоставят на поканата на Турция, която остава официален кандидат за присъединяване към ЕС, въпреки че преговорите са в застой от години. Мишел каза, че „ЕС трябва да покани Турция, но той иска да се увери, че има подкрепа от всички колеги".
Останалата част от списъка с гости е ясна: ще има покани за Норвегия и Швейцария, страни извън ЕС, дълбоко интегрирани в единния пазар, както и девет държави, които се надяват да се присъединят към ЕС, включително Украйна, Молдова, Грузия и шест западни Балкански държави, плюс не-кандидатите Армения и Азербайджан.
Поканата за срещата на върха в Прага не означава никаква промяна от страна на ЕС към оспорвания протокол за Северна Ирландия. Представители на ЕС са песимистично настроени за подем в отношенията от кандидат, който се бори за министър-председател, особено Тръс - архитектът на законопроект за едностранно отмяна на протокола. Мишел, който не участва в преговорите по протокола за Северна Ирландия, каза, че очаква Обединеното кралство да спази споразумението, подписано през 2019 г. и повтори pacta sunt servanda, (споразуменията трябва да се спазват) обичаната от служителите на ЕС латинска формула, която е основен принцип на международното право.

Станете почитател на Класа