Енергийно гражданство: Европейските общности изграждат нисковъглеродно бъдеще

Енергийно гражданство: Европейските общности изграждат нисковъглеродно бъдеще
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.09.2022
  • Share:

Джон Хенли
Бързият преход на Европа към устойчиво бъдеще с ниски въглеродни емисии няма да се случи без ангажираността и участието на гражданите, които произвеждат и консумират енергия на местно ниво, казват експерти – и в целия континент има признаци, че това се случва.
Лятото на горски пожари, суша и рекордни горещи вълни, подхранвани от влошаването на климата, се комбинира с рязко покачващите се цени на газта и електричеството след инвазията на Русия в Украйна, за да внесе нова спешност в преминаването към алтернативни, възобновяеми източници. От слънчеви панели в Холандия до горелките за биомаса в Испания, общностите в цяла Европа все повече произвеждат, консумират и продават собствена енергия, тенденция, която ЕС смята за жизненоважна, ако блокът иска да постигне целите си в областта на климата.
Според най-новите данни 2 милиона европейци вече участват в 7000 местни енергийни общности на целия континент, като броят им нараства бързо след въвеждането на директивите на ЕС, насърчаващи чистата енергия и енергийните общности през 2018 и 2019 г. Те ще бъдат от ключово значение за зеления преход на Европа, защото, докато термопомпите заменят газовите котли и електрическите превозни средства изместят двигателите с вътрешно горене, силно централизираните системи за производство и разпределение на електроенергия – електроцентрали и мрежи – просто няма да могат да се справят адекватно с огромното увеличение на търсенето.
Единственият път напред е да се децентрализира все повече и повече, да се произвежда и консумира повече енергия на местно ниво с източници като слънчевата и вятърна енергия – и да се стимулира съхранението и интелигентните решения за ефективно управление на енергията. Всичко това означава включването на обикновените граждани.
Някои общности работят успешно от години. Квартал Бера Бера в Сан Себастиан в Испания има кооперация, осигуряваща топла вода и обществено отопление на своите над 500 членове от 1985 г. насам. Колективът, известен като Ur Beroa, още оттогава върви в крак с времето, сменяйки мазута с природен газ и добавяйки когенерационна система – за производство на топлина и електричество, които продава на мрежата – последвани от котел на биомаса и слънчеви панели. Ur Beroa е успял да замрази сметките за отопление и топла вода на членовете си тази година благодарение на приходите от продажби на електроенергия и предлага най-ниските цени в града.
„Първата цел е слънчева енергия за собственото потребление за 100 семейства. Следващата стъпка ще бъде зеленият водород, който да замести част от настоящото ни потребление на газ. Сега целта очевидно е пълна декарбонизация." каза членът на борда Хуан Луис Лоренс.
Луриан Клайн, академичен експерт по енергийни общности, каза „Всички изследвания на моделите за споделяне на енергия peer-to-peer показват, че те са далеч по-достъпни, демократични, съвместни и социално справедливи от традиционните вертикални енергийни пазари. По същество те процъфтяват заради социалната взаимосвързаност между крайните потребители, вместо да се основават на конкуриращи се икономически интереси. Те укрепват положителните социални ценности, наистина укрепват овластяването и социалната ангажираност."
За щастие технологията вече го прави възможно, каза Майкъл Пинто от CleanWatts, който е уредил финансиране, проектирал и инсталирал системи за производство, съхранение и търговия с електроенергия, както и контрол и оптимизиране на потреблението, за 100 общности в Португалия – с още 2000 чакащи.
„Това означава, че опциите са или затъмнения и огромна нестабилност на националните мрежи, или промяна на начина, по който се произвежда, доставя и консумира електроенергия. По-ловки, по-находчиви - това са местните енергийни общности. Директивите на ЕС относно енергийните общности се включват в националното законодателство в целия блок с различна скорост и с различни стимули, но идеалният начален сценарий за нов проект, е да речем, голям склад: голям, голям покрив, ниска използване на енергия", каза Пинто.
В Португалия този склад – проектите включват също казарми, футболни клубове и селски училища – може да очаква 20% до 30% отстъпка от сметките си за електричество; в Австрия получават обратно плащане. А 80% излишък, който произвежда, но не използва, може да бъде продаден на местните жители и извън тях.
„В ЕС има десетки хиляди общини. Само в Италия има 8 000 – около 5 000 от тях с по-малко от 5 000 жители. Потенциалът тук е просто огромен. Но трябва да се каже – предизвикателството също е огромно." каза Пинто.
В Холандия Стивън Волкерс от Grunneger Power в Гронинген, каза „Десетилетният кооператив, който има 2500 членове, е роден от страстта и разочарованието на хората от бавния темп на зеления преход. Кооперативът притежава два соларни парка с общо над 10 000 панела, както и по-малки обекти в домове и сгради в града, генерирайки зелена електроенергия, която също продава на доставчик на устойчива енергия с печалби, инвестирани обратно в колектива. Освен това предлага помощ при изолация и инсталации. Целите на холандското правителство – 50% собственост на общността и 30% генерирана по устойчив начин електроенергия – подчертават убеждението, че няма да постигнем целите за устойчивост без участието на гражданите".
На други места потенциалът все още се проучва. В Болоня, Италия, проект за общност за зелена енергия (GECO), включващ университета, общината, асоциациите на жителите, регионалната енергийна агенция и други органи, е в ход от 2019 г. в североизточния квартал Пиластро-Ровери. Карло Алберто Нучи, професор по електрически енергийни системи в университета и технически ръководител на проекта, каза, че това е пилотен проект, „жива лаборатория" и скорошните правителствени стимули за местните енергийни общности в Италия биха направили значителна разлика. „Фундаменталното е, че започваме да произвеждаме енергия там, където се консумира, и можем да направим това сега благодарение на възобновяемите източници. В крайна сметка около 20% от енергията, произведена в градовете, трябва да идва от енергийните общности. Интелигентните измервателни уреди, свързаните уреди и приложенията за крайни потребители ще бъдат от решаващо значение за успеха на системата. Интелигентното приложение може автоматично да включва вашите домашни устройства, като избира най-добрия момент за вас – и за ефективността на цялата общност – да използвате вашата пералня например. В крайна сметка, повече от 80% от домакинствата в ЕС биха могли да играят активна роля в енергийния преход. Ние го наричаме Енергийно гражданство" каза Нучи.

Станете почитател на Класа