„Могилизацията“ е в ход: Украински мъже няма да бъдат освобождавани дори срещу пари

„Могилизацията“ е в ход: Украински мъже няма да бъдат освобождавани дори срещу пари
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.09.2022
  • Сподели:

В средата на август Министерството на икономиката на Украйна анонсира решението на кабинета на министрите за заминаване на представители на бизнеса от мъжки пол по работа /за работа/ в чужбина. Резолюцията трябваше да започне да действа от 1 септември 2022 г. Разрешението е трябвало да важи за предприемачи–физически лица и за служители на юридически лица, пише изданието СТРАНА. ua .

Въпреки това не всички компании имат право да командироват /т.е. изнасят/ служители, а само тези, където средната заплата е най-малко 20 хиляди, няма просрочени данъци и всичко е наред с отчетността. Освен това в командировка могат да пътуват едновременно максимум 10% от работната сила, но не повече от 10 души, за период не по-дълъг от седем дни.

Но най-интересното е, че предприемачите трябва да депозират 200 хиляди гривни под формата на обезпечение в ескроу сметката в Oшчад банк , която ще им бъде връщана след пристигането на служителя обратно в Украйна.

Ако условията не бъдат изпълнени, тези пари ще отидат за нуждите на Министерството на отбраната и бизнесменът никога повече няма да може да издава нови разрешителни за пътуване на служители, а съществуващите ще бъдат анулирани.

Нарушение на условията е освен всичко друго и незавръщането на заминалия в родината му. Тоест всъщност държавата стартира платено пътуване на хора в чужбина “, казва Ростислав Кравец , ръководител на адвокатската кантора Кравец и партньори .

Кравец прогнозира още, че наред със съществуващите ще се появи и нова схема за напускане на мъжете.

Банките ще започнат да издават заеми в размер на 200 000 за обезпечение при излизане. Ето го дългоочакваното стимулиране на кредитирането ”, написа с ирония Василий Хорбал , член на борда на Националната банка на Украйна .

Предприемачът Сергей Доротич казва, че за един бизнесмен напускането дори при такива условия е като глътка свеж въздух.

Темата за напускането на мъже на военна възраст без преувеличение е една от най-обсъжданите в обществото. Вече имаше няколко опита за „деблокиране“ на границите.

По-специално бяха подадени петиции, които събраха гласовете, необходими за разглеждане от президента, просто със светкавична скорост. Но Зеленски отказа. Също така Радата наскоро съобщи, че няма да отмени забраната за напускане на мъже.

Ето защо новината, че държавата реши да отвори границата за масовото изселване на мъже, предизвика значителна изненада“, - пише изданието.

Предприемачите са на мнение, че нововъведението ще се използва за следващата схема за излизане на мъже в чужбина – както краткосрочно, така и постоянно.

„Сега кондукторите прехвърлят мъже в чужбина, понякога за 7-10 хиляди долара. При това с рисковете всеки момент всичко да се провали. А тук за 200 хиляди гривни се появява удобна и законна схема за изход. Но е ясно, че който иска, ще си тръгне така или иначе, по тази или по друга схема. Радвам се поне, че този път парите ще бъдат получени не само от посредниците, но и от бюджета” , мечтае Доротич.

Както се оказа, украинците започнаха да се радват на предложените командировки преждевременно. Вчера стана известно , че премиерът на Украйна Денис Шмихал отложи подписването на решението за разрешаване на подлежащи на военна служба да пътуват в чужбина с депозит от 200 000 гривни.

Всъщност няма нищо изненадващо в това, че премиерът отложи подписването на указа, който предизвика вълна от критики в обществото. Инициаторите на механизма за заминаване на наборници зад граница предложиха решението интуитивно, без правилни изчисления, което разбираемо не можа да убеди обществото в целесъобразността му. Ясно е, че в седмия месец на войната с командировките трябва да се реши нещо. Но също така е очевидно, че е дошло времето да се вземат балансирани и пресметнати решения, вместо интуитивни“, - подкрепи позицията на министър-председателя Даниил Гетманцев , ръководител на парламентарната комисия по финанси, данъчна и митническа политика.

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа