Русия разкри подробности за десантната операция на ВС на Украйна по превземането на Запорожката АЕЦ

Русия разкри подробности за десантната операция на ВС на Украйна по превземането на Запорожката АЕЦ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.09.2022
  • Сподели:

На 1 септември украинските войски се опитаха да превземат Запорожката атомна електроцентрала, пресичайки река Днепър. Подробности за десантната операция на въоръжените сили на Украйна разкри руското министерство на отбраната.

 

Русия разкри подробности за десантната операция на ВС на Украйна по превземането на Запорожката АЕЦ

 

 

Руското отбранително ведомство съобщи, че около 06:00 часа московско време 2 украински диверсионно-разузнавателни групи с численост до 60 военнослужещи, използващи 7 лодки, са стъпили на южния бряг на язовир Каховка (под контрола на въоръжените сили на РФ), приблизително на 3 км североизточно от ЗАЕЦ, и се опитали да се придвижи към енергийния обект. Въоръжените сили на РФ предприели действия за неутрализиране и унищожаване на диверсанта с помощта на армейската авиация (хеликоптери). Понастоящем диверсантите са блокирани от бойците на Националната гвардия, охраняващи АЕЦ.

На свой ред представители на руските власти в Запорожка област информираха обществеността, че по същото време въоръжените сили на Украйна са започнали нов обстрел на град Енергодар, където се намира АЕЦ. Пострадали са жилищни и административни сгради, има удар по детска градина. По предварителни данни има загинали и ранени, броят им се уточнява.

Освен това, около 07:00 часа московско време части на въоръжените сили на Руската федерация предотвратили опита на тактически десант на въоръжените сили на Украйна на две самоходни баржи, които напуснали Никопол близо до Запорожката АЕЦ, близо до село Водяне. В резултат на огъня украинските лодки са били потопени.

В същото време украинската компания «Енергоатом» заяви, че 5-и енергоблок е бил изключен заради сутрешния обстрел на АЕЦ. Аварийната защита е задействана след повреда на резервния електропровод на ЗАЕЦ-330 кв.

Що се отнася до мисията на МААЕ, която планираше да посети АЕЦ, тя вече е там и направи първи изявления. Мисията стъпи в ЗАЕЦ — въпреки тежки обстрел от страна на ВСУ.

Руските медии съобщиха по-рано за обстрел на мястото на срещата на мисията на МААЕ със специалисти от Русия в района на село Василевка, Запорожка област.

По този начин въоръжените сили на Украйна предприеха действия по пътя на евентуалното продължение на мисията на МААЕ, която наскоро пристигна в Украйна. Освен това грижовният Европейски съюз разпредели на Киев повече от 5 милиона таблетки калиев йодид за защита от радиация.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа