Си: Никоя държава няма право да действа като съдник по въпроса с Тайван

Си: Никоя държава няма право да действа като съдник по въпроса с Тайван
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.09.2022
  • Сподели:

Нито една държава в света няма право да действа като съдия по тайванския въпрос и Пекин няма да толерира чужда намеса, каза китайският президент Си Дзинпин на срещата с руския лидер Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), в Самарканд.
"Китай е категорично против сепаратистките сили, които се застъпват за "независимостта на Тайван", както и срещу чуждестранна намеса. Никоя държава няма право да действа като съдия по въпроса с Тайван", заяви Си Дзинпин, цитиран от Китайската централна телевизия.
Путин и Си Дзинпин се срещнаха на живо последно през февруари, когато руският президент посети Пекин, за церемонията по откриването на 24-те зимни олимпийски игри.
Тайван се управлява от местната администрация от 1949 г., когато останалите сили на Гоминданг, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като претърпяха поражение в гражданската война в Китай. Оттогава Тайван е запазил знамето и някои други символи на Република Китай, които са съществували в континентален Китай преди комунистите да дойдат на власт. Пекин смята острова за една от своите провинции и тази позиция се подкрепя от повечето страни, включително Русия.

Станете почитател на Класа