Байдън ще се бори с „отровата и насилието на бялото превъзходство“

Байдън ще се бори с „отровата и насилието на бялото превъзходство“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.09.2022
  • Сподели:

Джо Байдън обеща да се бори с „отровата и насилието на превъзходството на бялата раса в Америка" и осъди нежеланието на Доналд Тръмп да осъди десния расизъм, демонстриран в Шарлотсвил, Вирджиния, през 2017 г., което подтикна Байдън да се кандидатира срещу него за президентския пост.
Президентът на САЩ също призова отново Конгреса да направи повече, за да принуди компаниите за социални медии да се справят с разпространението на омраза чрез своите платформи.
„Привържениците на превъзходството на бялата раса няма да имат последната дума и тази отрова и насилие не могат да бъдат историята на нашето време", каза Байдън на среща „Единни сме" в Белия дом, която присъстваха законодатели от двете партии и лидери на общността от целия окръг. Срещата целеше да отблъсне нарастващите престъпления от омраза в САЩ. Президентът обяви инициативи, насочени към противодействие на подклажданото от омраза насилие.
„Призовавам Конгреса да се отърве от специалния имунитет за компаниите за социални медии и да наложи много по-строги изисквания за прозрачност на всички тях", каза Байдън. Понастоящем социалните медийни платформи са защитени от отговорност като издатели на съдържание на трети страни от раздел 230 от Закона за благоприличие в комуникациите.
Байдън обяви това, което нарече „нова ера на националната служба за насърчаване на по-силни общности". Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването и човешките услуги ще работят с училищата по програми за възпиране на тормоза, каза Белият дом. А Министерството на вътрешната сигурност ще предложи 20 милиона долара безвъзмездни средства за държавни, местни и племенни правителства, организации с нестопанска цел и университети за предотвратяване на насилието, подхранвано от омраза.
Байдън не спомена бившия президент Тръмп по име, но докато обсъждаше прословутия митинг „Обединете десните" през 2017 г. в Шарлотсвил, той се позова на „последния човек, защитаващ привържениците на бялото превъзходство след насилието онзи уикенд. Когато последният човек беше попитан „Какво мислиш?", той каза, че има добри хора и от двете страни".
Байдън добави: „Оставаме в битка за душата на нашата нация", тема, която той използва в президентската си кампания през 2020 г. и която напоследък възроди, за да стимулира гласовете на междинните избори през ноември.
Оцелели и близки на жертви на подхранвано от омраза насилие също участваха в събирането и говориха за ужасите, преживени заради расизма, ксенофобията и антисемитизма. Престъпленията от омраза в САЩ достигнаха 12-годишен връх през 2020 г., последните налични данни, съобщи ФБР миналата година.
Байдън обеща да помогне за излекуването на „душата на нацията", но доказателствата сочат, че страната е по-разделена, отколкото е била от десетилетия и политическите разделения са се влошили, след като Байдън встъпи в длъжност.

Станете почитател на Класа