Бойни ракети убиха 24 души на спорната граница между Киргизстан и Таджикистан

Бойни ракети убиха 24 души на спорната граница между Киргизстан и Таджикистан
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.09.2022
  • Сподели:

Боеве избухнаха на спорната граница между Киргизстан и централноазиатския му съсед Таджикистан, оставяйки 24 жертви при последното избухване на насилие в страни от бившия Съветски съюз.
И двете обеднели нации без излаз на море се обвиняват взаимно в подновяване на битките в спорна зона, въпреки споразумението за прекратяване на огъня.
В изявление от петък киргизката гранична служба заяви, че нейните сили продължават да отблъскват атаките на Таджикистан. По-късно киргизкото министерство на здравеопазването съобщи, че 24 граждани са били убити и 87 ранени. Министерството на извънредните ситуации на Киргизстан съобщи, че повече от 136 000 цивилни са били евакуирани от зоната на конфликта.
Руската информационна агенция Интерфакс не каза колко от жертвите са от военните.
Камчибек Ташиев, ръководител на киргизкия държавен комитет за национална сигурност, беше цитиран от руската агенция РИА, че военните загуби са били големи. „Ситуацията е тежка и какво ще се случи утре, никой не може да даде гаранции", каза той.
По-рано през деня президентът на Киргизстан Садир Джапаров и неговият таджикски колега Емомали Рахмон на регионалната среща на върха в Узбекистан се съгласиха да наредят прекратяване на огъня и да изтеглят войските, съобщиха от офиса на Джапаров.
Бе съобщено за бойни действия в южната провинция Баткен, която граничи на юг, запад и север с Таджикистан, а на североизток с Узбекистан и също така включва таджикски ексклав Ворух. Районът е известен със своята пъзел политическа и етническа география и се превърна в място на подобни военни действия миналата година, което също почти доведе до война.
Темур Умаров, сътрудник от Фондацията Карнеги за международен мир, каза, че и двете правителства са започнали да разчитат на това, което той нарече „популистка, националистическа реторика", която прави невъзможна размяната на територии, насочена към прекратяване на конфликта.

Станете почитател на Класа