Орбан: Украйна може да загуби половината от територията си в конфликта с Русия

Орбан: Украйна може да загуби половината от територията си в конфликта с Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.09.2022
  • Share:

 

Според унгарския министър-председател "войната щеше да бъде локална, но Западът се намеси и я превърна в глобална"

 

Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че Украйна може да загуби до половината от територията си заради въоръжения конфликт с Русия. Вестник Népszava съобщи, че премиерът е изразил това мнение на среща с активисти на партията "ФИДЕС-Унгарски граждански съюз", събрали се в края на тази седмица в курортното градче Кьотце край езерото Балатон.

"Една от основните теми на речта му, разбира се, беше войната в Украйна", пише Népszava, като се позовава на участници в срещата. Според министър-председателя войната може да продължи до 2030 г., а Украйна да загуби между една трета и половината от територията си. Виктор Орбан каза, че войната е щяла да остане локална, но Западът се е намесил и я превърнал в глобална, а сега Европа се прострелва в крака, като налага санкции срещу Русия.

Според вестника Орбан също така е предупредил, че енергийната криза, предизвикана от санкциите, може да спре до 40% от европейската промишленост тази зима. Лидерите на Европейския съюз трябва да се срещнат отново през есента, за да удължат санкциите срещу Русия с още шест месеца, но унгарският министър-председател смята, че подобна стъпка трябва да бъде предотвратена. Орбан е наясно, че е единственият, който заема такава позиция в ЕС, но се надява, че предстоящите избори в Италия ще доведат до правителство, което ще го подкрепи.

Унгарският министър-председател също така не изключи, че до 2030 г., повлияна от финансови сътресения, нарастваща имиграция и други фактори, ситуацията в ЕС ще се промени толкова много, че страната му ще трябва да преосмисли дали да продължи членството си в съюза. "И ако не успеем да намерим положителен отговор, тогава ще трябва да направим изводи", цитира мнението си Népszava.

 

 

 

Станете почитател на Класа