Генерал от ВВС на САЩ: Вашингтон не може да сдържа Русия и Китай едновременно

Генерал от ВВС на САЩ: Вашингтон не може да сдържа Русия и Китай едновременно
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.09.2022
  • Share:

Китай крайно бързо натрупва своя ядрен арсенал, а Русия успешно завърши модернизацията на своите ядрени сили, което създава «двойна заплаха» за Америка. Това, според The ​​Washington Times, заяви генералът от ВВС Антъни Котън на заседание на Конгреса. Засега Стратегическото командване на САЩ не разбира как да противодейства на руско-китайската ядрена заплаха, подчертава военният.

 

Ген. Антъни Дж. Котън, глава на Глобалното ударно командване на ВВС на САЩ, претендентът за поста ръководител на Стратегическото командване, говори на заседание на Конгреса по темата за отговора на САЩ на формирането на «ядрена ос» между Китай и Русия.

Днес проблемът с „двойното сдържане“ представлява голяма заплаха за Вашингтон, според The ​​Washington Times.

В същия ден председателят на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин се срещнаха в Узбекистан, призовавайки за по-голямо сътрудничество и поддържане на работата по „ключови въпроси“ в отношенията. През февруари страните подписаха споразумение, което се отнася до «неограничено» сътрудничество.

В хода на заседаниеато сенатор Тим Кейн отбеляза, че в продължение на десетилетия ядрената стратегия на САЩ предполага, че Китай и Русия никога няма да се сближат поради враждебното минало и културните различия.

„Но те стават все по-близки и по-близки с всеки изминал ден и често правят нещо не само заедно, но и заедно с Иран, Северна Корея, понякога с Турция“, цитира политика The Washington Times.

Американското разузнаване е установило, че Китай бързо разширява своя ядрен потенциал: до края на десетилетието той ще разполага с повече от 1000 бойни глави, както и с нови ракети и системи за тяхното доставяне, включително такива с космическо базиране. Продължава изграждането на стотици силози за междуконтинентални балистични ракети (МБР) DF-41, пише The Washington Times.

Русия, от своя страна, завърши голямата си ядрена програма за модернизация, придобивайки нови тежки междуконтинентални балистични ракети, подводници и стратегически оръжия: управляеми торпеда с ядрени глави и хиперзвукови ракети.

Генерал Котън предупреди Конгреса, че Америка е в опасност да не успее да обнови своите остарели стратегически арсенали.

Плановете включват въвеждане в експлоатация на подводници от клас Columbia, междуконтинентални балистични ракети Sentinel и стратегически бомбардировачи B-21 Raider:

„Това е абсолютният минимум, необходим за ефективно стратегическо сдържане (на Китай и Русия, бел. ред.) … Трябва да използваме всяка възможност за ускоряване на модернизацията”, — цитира изданието думите на военния.

Той също така добави, че ядреното сдържане е основата за конвенционалните сили, които след действията на Русия в Украйна се опитват да попречат на Китай да се опита да поеме контрол над Тайван.

Според него стратегическото командване все още не е измислило как да изпълнява задачите за ограничаване на съвместната китайско-руска ядрена заплаха, въпреки че вече е ясно, че конфронтацията между двете страни в същото време ще стане „критична“ за Щатите. Необходимо е президентът и неговата администрация да формулират национални цели за противодействие на „двойната заплаха“, подчертава авторът на материала.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа