Грета Тунберг ще пропусне срещата на върха за климата Cop27 в Египет

Грета Тунберг ще пропусне срещата на върха за климата Cop27 в Египет
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.11.2022
  • Share:

Шведската активистка за климата Грета Тунберг каза, че ще пропусне разговорите Cop27 следващия месец в Египет, критикувайки глобалната среща на върха като форум за „зелено измиване". 27-ата конференция на ООН за климата се открива в курортния град Шарм ел-Шейх на Червено море на 6 ноември.
„Няма да ходя на Cop27 по много причини, но пространството за гражданското общество тази година е изключително ограничено", каза тя по време на представянето на най-новата й книга в Лондон.
19-годишната активистка по-рано туитира, за да изрази „солидарност със затворниците на съвестта, държани в Египет" „Cop се използват главно като възможност за лидерите и хора на власт да привлекат внимание, използвайки много различни видове зелено измиване. Конференциите Cop, всъщност не са предназначени да променят цялата система, а вместо това насърчават постепенния напредък. Cop наистина не работят, освен ако разбира се не ги използваме като възможност за мобилизация", добави тя.
Тунберг беше сред онези, които миналата седмица обвиниха Грийнпийс в „зелено измиване на имиджа на египетското правителство" и обезсърчаване на други активисти от заявяване на ужасното състояние на правата на човека в страната преди срещата на върха за климата.
През юли група еколози и активисти написаха отворено писмо, в което изразиха безпокойството си относно способността на Египет да бъде успешно домакин на събитието поради лошите му резултати по отношение на човешките права, особено след като хиляди затворници на съвестта остават затворени. Подписалите включваха Джон Совен, бивш изпълнителен директор на Грийнпийс Великобритания, но Грийнпийс Великобритания отказа да подпише.
Издадена миналата седмица, The Climate Book на Тунберг включва около 100 приноса на различни експерти, включително икономиста Томас Пикети, шефа на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус и писателката Наоми Клайн.
Възнагражденията на Тунберг за книгата ще отидат в нейната фондация, която ще ги разпредели на благотворителни организации, работещи по проблемите на околната среда.
В неделя Тунберг призова повече хора да се включат в климатичния активизъм, като каза „Дошло е времето за драстични промени на статуквото. За да променим нещата, имаме нужда от всички – имаме нужда от милиарди активисти".

Станете почитател на Класа