Байдън обвини петролните компании в „печалбарство“ и ги заплаши с данък

Байдън обвини петролните компании в „печалбарство“ и ги заплаши с данък
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.11.2022
  • Share:

Президентът Джо Байдън обвини петролните компании в „печалбарство от войната", като посочи възможността за налагане на данък върху неочакваните печалби.
Малко повече от седмица преди междинните избори на 8 ноември, Байдън критикува големите петролни компании за реализирането на рекордни печалби, докато същевременно отказват да помогнат за намаляване на цените на бензиностанциите за американците. Президентът каза, че ще очаква от Конгреса да наложи данъчни санкции на петролните компании, ако те не започнат да инвестират част от печалбите си в намаляване на разходите за американските потребители.
„Моят екип ще работи с Конгреса, за да разгледа тези опции, които са достъпни за нас. Време е тези компании да спрат да печелят от войната, да поемат отговорностите си в тази страна и да дадат отдих на американския народ, като продължат да печелят много добре." каза Байдън.
През последните две тримесечия ExxonMobil, Chevron, Shell, BP, ConocoPhillips и TotalEnergy са спечелили над $100 милиарда повече, отколкото през цялата миналата година, и повече от два и половина пъти това, което са спечелили през същите тримесечия на 2021 г.
Президентът обърна специално внимание на ExxonMobil, която миналата седмица отчете печалба от 19,7 милиарда долара само за третото тримесечие. Той каза, че компанията е използвала рекордните си печалби, за да осигури на акционерите солидни дивиденти и обратно изкупуване на акции, без да инвестира в производствени подобрения от полза за потребителите. „Рекордните печалби на петролните компании днес не се дължат на правенето на нещо ново или иновативно. Техните печалби са неочаквана печалба от войната, неочаквана печалба от бруталния конфликт, който опустошава Украйна и наранява десетки милиони хора по целия свят", каза Байдън.
Високите цени на бензиностанциите изостриха инфлацията и се отразиха на репутацията на Байдън и демократите сред избирателите.
През юли цените на бензина се покачиха до средно 4,80 долара за галон обикновен бензин. Оттогава те спаднаха до средно 3,76 долара на национално ниво, но Белият дом казва, че трябва да са още по-ниски, предвид спада на световните цени на петрола през същия период.
„Не мога да повярвам, че трябва да кажа това, но даването на печалби на акционерите не е същото като свалянето на цените за американските семейства", туитна Байдън в петък.
Заплахата на Байдън за неочаквани данъци към енергийните компании следва призивите на прогресивните демократи, включително Бърни Сандърс и Елизабет Уорън. Миналата седмица губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм добави гласа си към призива към Конгреса да обложи печалбите на петролните компании.

Станете почитател на Класа