Турция обучава косовски военни в Албания — Дрецун

Турция обучава косовски военни в Албания — Дрецун
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.12.2022
  • Share:

Председателят на парламентарната комисия за Косово и Метохия Милован Дрецун заяви, че Прищина подготвя откриването на пета база в северната част на Косово – този път военна .

 

Прищина използва кризата, за да разположи на постоянна основа косовските сили за сигурност там“, разказа депутатът.

 

 

Турция обучава косовски военни в Албания - Дрецун

 

 

Дрецун коментира и изказването на «министъра на отбраната» в Прищина, че барикадите ще бъдат съборени и във всяка част на провинцията ще има «косовски сили за сигурност».

Формално присъствието на КСС се изисква разрешение от командващия КФОР и четиримата ръководители на сръбските общини.

„Те реално два пъти присъстваха на север. Командващият КФОР трябва да обясни това. Дали го е одобрил и на какво основание? Нямаше съгласие от общинските ръководители”, обясни Дрецун.

Ръководителят на комисията обърна внимание и на факта, че KСС е увеличил броя на бойците с 4,5 хиляди, от които повече от две хиляди са завършили обучението си в чужбина. Според него турската армия вече обучава косовските военни в Албания да използват Bayraktars.

„Говорим за настъпателно въоръжаване на незаконно подразделение в противоречие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Това показва, че Прищина се готви за сериозна военно-политическа акция“, заключи Дрецун.

Политикът подчерта още, че Германия е най-активният поддръжник на Прищина, докато САЩ заемат по-прагматична позиция. Именно Берлин, според депутата, провежда тайни действия срещу интересите на сърбите.

На Балканите става горещо…продължаваме да следим обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа