Руската мисия инициира заседание на СС на ООН за Украйна на 17.01

Руската мисия инициира заседание на СС на ООН за Украйна на 17.01
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.01.2023
  • Share:

Мисията на Русия в ООН инициира заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна на 17 януари, написа в Telegram първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.
„Няма да говоря много за заседанието на Съвета за сигурност за Украйна, което ще се проведе по наша инициатива на 17 януари (в 23:00 ч. московско време). Нека нашите опоненти останат в неведение (въпреки че ние ги свикнахме с това, че в отговор на тяхната „антируска" сесия ще се стремим да инициираме среща по неудобна за тях тема)", каза той.
Русия инициира заседание по формулата на Ариа на Съвета за сигурност на ООН относно атаките на Украйна през декември срещу Донбас, пише Полянски.
„Ние ще проведем неофициално заседание по формулата на Ариа на Съвета за сигурност на ООН относно декемврийските обстрели срещу Донбас в 19:00 часа московско време на 20 януари", каза той. „Ще има интересни лектори и факти. Както знаете, за разлика от официалните заседания на Съвета за сигурност, срещи като тази ни дават възможност да показваме снимки и видеозаписи", добави Полянски.
Той също така отбеляза, че японското председателство ще проведе открити дебати за върховенството на закона на 12 януари, които, „съдейки по концептуалната бележка, която беше публикувана, ще бъдат до голяма степен фокусирани върху ситуацията в Украйна".
Освен това западните страни ще свикат среща за Украйна на 13 януари. „Причината за действията им е ясна, тъй като те се стремят да вкарат украинския въпрос в Съвета за сигурност с антируски настроения", добави дипломатът.

Станете почитател на Класа