Байдън е проверяван, намерена е втора партида секретни документи

Байдън е проверяван, намерена е втора партида секретни документи
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.01.2023
  • Share:

В сряда Джо Байдън беше изправен пред нова проверка за боравенето си с правителствени тайни, след като според съобщенията втора партида секретни материали беше открита на място, свързано с него.
Белият дом вече беше в отбрана след разкритията, че секретни документи са били открити миналия ноември в офис, използван от Байдън, след като той е бил вицепрезидент на САЩ. Във вторник той каза, че е "изненадан да научи" за тяхното съществуване.
След това излезе съобщение от мрежата NBC News, последвано от други медии, в което се казва, че помощниците на президента са открили друг набор от секретни документи на друго място. Нивото на класификация, броят и точното местоположение на материала не бяха изяснени веднага, добави NBC News.
Твърдението даде нови боеприпаси на републиканците, които се стремят да направят еквивалентност с разследване на Министерството на правосъдието на бившия президент Доналд Тръмп за злоупотреба с секретни документи в резиденцията му Мар-а-Лаго във Флорида.
Байдън поддържаше офис в Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, мозъчен тръст във Вашингтон, след като напусна вицепрезидентския пост през 2017 г. до малко преди да стартира своята президентска кампания през 2020 г. Той беше свързан с Университета на Пенсилвания и продължи да работи независимо от администрацията на Байдън.
Ричард Заубер, специален съветник на президента, каза, че „малък брой документи с класифицирани маркировки" са били открити на 2 ноември 2022 г. в заключен килер в центъра, докато личните адвокати на Байдън разчистват офисите. Според Заубер адвокатите незабавно са предупредили офиса на адвоката на Белия дом, който е уведомил Националния архив, който е поел документите на следващия ден.
Но остава неясно защо администрацията е чакала повече от два месеца, за да признае откриването на записите и какво точно съдържат те. Тръмп се намеси в своя сайт в социалните медии, като настояваше: „Кога ФБР ще нападне многото домове на Джо Байдън, може би дори Белия дом?"
На пресконференция в Мексико във вторник Байдън каза, че „приема сериозно класифицираните документи и екипът му е действал правилно, като бързо е предал документите. Те направиха това, което трябваше да направят. Веднага се обадиха в архива".
Но ден по-късно неговият говорител, Карин Жан-Пиер, беше изправена пред жесток разпит в пресцентъра на Белия дом, гладуващ за скандали от края на президентството на Тръмп. Тя отказа да каже как документите са се озовали в офиса или кога Байдън е бил информиран за тяхното съществуване, нито да даде гаранции, че други материали няма да излязат наяве. „Знам, че всички вие ще имате много въпроси по този въпрос, но в момента няма да надхвърлям казаното от президента вчера, Няма да надхвърлям това, което моите колеги от съветника на Белия дом споделиха с много от вас също в понеделник. Искам да бъда предпазлив тук и да се уверя, че колегите ми наистина се справят с този проблем", каза Жан-Пиер. Попитана защо е отнело толкова време, за да бъде разкрито съществуването на документа, тя отговори: „Това се разглежда от Министерството на правосъдието".
Съобщава се, че главният прокурор Мерик Гарланд е помолил американския прокурор за северния окръг на Илинойс Джон Лауш – един от малкото американски адвокати, задържани от администрацията на Тръмп – да преразгледа въпроса, след като Архивите са отнесли въпроса до отдела.
Но подобни разграничения вероятно ще бъдат загубени за много избиратели, особено след като републиканците и десните медии се възползват от очевидната погрешна стъпка и обвиняват правосъдното министерство в двойни стандарти. Докладите за втора партида документи вероятно ще налеят масло в огъня.
Конгресменът Джим Джордан, председател на съдебната комисия на Камарата на представителите, каза, че американската общественост е заслужавала да научи по-рано за разкриването на секретните документи на Байдън. „Те със сигурност са знаели за нападението над Мар-а-Лаго 91 дни преди тези избори, но щеше да е хубаво, ако на 2 ноември страната знаеше, че в центъра на Байдън има секретни документи."
Белият дом не отговори на искане за коментар.

Станете почитател на Класа