Вучич: „Цялата мощ на САЩ е насочена към борбата с Русия“

Вучич: „Цялата мощ на САЩ е насочена към борбата с Русия“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.01.2023
  • Share:

Сръбският президент Александър Вучич каза в интервю за телевизионния канал Хепи, че САЩ съсредоточават всичките си усилия в борбата с Русия.
„Нека не бъдем наивни. САЩ не са на страната на Сърбия. Те се опитват да се държат рационално, сериозно, така че да не хабят енергия и сила за никой друг, защото са съсредоточили всичките си усилия срещу Русия", каза той.
Президентът също каза, че "добрите отношения със САЩ са важни за нас".
Дерек Чолет, съветник на Държавния департамент на САЩ, заяви при посещението си в Белград на 12 януари, че Сърбия трябва да наложи санкции на Русия или страната няма да може да се развива.
По-рано Вучич определи санкциите срещу Русия като "нож с две остриета". Той каза, че очаква засилване на натиска върху Сърбия по отношение на Косово и Метохия и санкциите срещу Русия. Сръбският президент каза, че ще е необходимо нещо значително повече от дипломатически натиск, за да наложи санкции на Русия.
Вучич каза в обръщение към нацията след заседание на Съвета за сигурност, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да налага санкции на Русия. Президентът каза, че републиката временно спира ученията на армията и полицията с всички чуждестранни партньори. Той каза, че Сърбия смята Русия и Украйна за братски държави, съжалява за случващото се в източната част на Европа и е готова да предостави хуманитарна помощ на Киев.

Станете почитател на Класа