Населението на Китай намаля за първи път от над 60 години

Населението на Китай намаля за първи път от над 60 години
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.01.2023
  • Share:

Китай навлезе в „ера на отрицателен прираст на населението", след като данните разкриха исторически спад в броя на хората за първи път от 1961 г.
Страната е имала 1,41175 милиарда души в края на 2022 г., в сравнение с 1,41260 милиарда година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро, отбелязвайки спад от 850 000. Това бележи началото на очаквания дълъг период на намаляване на населението, въпреки големите усилия на правителството да обърне тенденцията.
Говорейки в навечерието на публикуването на данните, Цай Фанг заместник-председател на Комисията по земеделие и селски въпроси към Общокитайското събрание на народните представители, каза „Населението на Китай е достигнало своя връх през 2022 г., много по-рано от очакваното. Експерти в областта на населението и икономиката прогнозираха, че до 2022 г. или не по-късно от 2023 г. моята страна ще навлезе в ера на отрицателен прираст на населението", каза Цай.
Правителството на Китай от няколко години се бори да насърчи хората да имат повече деца и да предотврати задаващата се демографска криза, причинена от застаряващото население. Новите политики се стремят да облекчат финансовите и социални тежести при отглеждането на деца и активно да стимулират раждането на деца чрез субсидии и данъчни облекчения. Въпреки това, след десетилетия на политика за едно дете, която наказателно обезсърчаваше раждането на много деца, и нарастващите разходи за модерен живот, съпротивата сред двойките остава.
На пресконференция във вторник Кан И, ръководител на Националното статистическо бюро, каза, че общото предлагане на работна ръка в Китай все още надвишава търсенето и хората не трябва да се тревожат за намаляването на населението.
Миналата година раждаемостта е била 6,77 раждания на 1000 души, което е спад от 7,52 раждания през 2021 г., отбелязали най-ниската регистрирана раждаемост. В реални цифри имаше повече от един милион по-малко регистрирани раждания през 2022 г. в сравнение с общо 10,62 милиона за предходната година.
Страната също така регистрира най-високата си смъртност от 1976 г. насам, регистрирайки 7,37 смъртни случая на 1000 души в сравнение със скорост от 7,18 смъртни случая през 2021 г.
Цай каза също, че социалните политики на Китай трябва да бъдат коригирани, включително грижите за възрастни хора и пенсиите, национална финансова тежест, която ще се влоши в бъдеще и ще повлияе на икономическия растеж на Китай.
Във вторник правителството на Китай също обяви, че БВП е нараснал с 3% през 2022 г. Тази цифра бележи един от най-бавните периоди на растеж от десетилетия, но все още е по-висока от прогнозираното, предизвиквайки известен скептицизъм сред анализаторите предвид невероятно строгите ограничения за нулев Covid през четвъртото тримесечие.
И Фушан, изследовател по акушерство и гинекология в Университета на Уисконсин-Медисън и експерт по промените в населението на Китай, каза, че спадът в населението е настъпил почти десетилетие по-рано, отколкото са прогнозирали правителството на страната и ООН. „Това означава, че истинската демографска криза в Китай е отвъд въображението и че всички предишни икономически, социални, отбранителни и външни политики на Китай се основават на грешни демографски данни. Демографските и икономическите перспективи на Китай са много по-мрачни от очакваното. Китай ще трябва да претърпи стратегическо свиване и да коригира своята социална, икономическа, отбранителна и външна политика. Китай ще подобри отношенията си със Запада" каза И в Twitter.

Станете почитател на Класа