Турският министър на правосъдието: Ердоган може да се кандидатира за президент отново

Турският министър на правосъдието: Ердоган може да се кандидатира за президент отново
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.01.2023
  • Сподели:

Министърът обясни, че Ердоган е избран за първи път през 2018 г. като президент с изпълнителни правомощия в рамките на новата система на управление

 

 

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че няма никаква правна пречка пред кандидатурата на сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган на предстоящите тази година избори, съобщи Анадолската агенция.

"Кандидатурата на г-н президента е негово конституционно право, пред него няма пречка. Вместо да си съчиняваме закони, нека всеки работи за изборите, нека се състезаваме на площада", каза Боздаг, цитиран от БТА

Министърът обясни, че Ердоган е избран за първи път през 2018 г. като президент с изпълнителни правомощия в рамките на новата система на управление.

"Изборите, които ще се проведат сега, са вторите избори (при президентската система). Това е втората му кандидатура", заяви правосъдният министър.

Турският президент посочи вчера като вероятна дата за изборите за президент и парламент 14 май.

Коментирайки въпроса, председателят на Турската работническа партия Еркан Баш заяви, че "изборите не могат да се проведат на 14 май, а ако се проведат, Тайип Ердоган не може да бъде кандидат", съобщи в. "Евренсел".

От опозицията оспорват правото на Ердоган отново да бъде кандидат за президентски пост, позовавайки се на членове от турската конституция, които ограничават до два мандатите на държавния глава. Партията на Ердоган обаче неведнъж е обявявала, че няма никакви юридически пречки за кандидатирането му, тъй като след внасянето на поправки в конституцията за въвеждане на президентска форма на управление в страната Ердоган се е кандидатирал на изборите само веднъж, поради което може отново да се кандидатира за изборите през 2023 г.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа