Великобритания планира да предостави на Украйна 600 противотанкови ракети "Бримстоун"

Великобритания планира да предостави на Украйна 600 противотанкови ракети "Бримстоун"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.01.2023
  • Сподели:

Британският министър подчерта, че Западът е готов да продължи да оказва военна подкрепа на Украйна, докогато е необходимо

 

 

Великобритания планира да предостави на Украйна 600 противотанкови ракети "Бримстоун", за да ѝ помогне в борбата срещу Русия, съобщи днес британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс и БТА.

Уолъс обяви това във военна база "Тапа" в Естония, където се срещна със свои колеги от съюзнически страни.

Той очерта обявения по-рано пакет от военна помощ за Киев, включващ танкове "Чалънджър", и даде допълнителна информация за ракетите, които Великобритания ще предостави на украинската армия.

"Мога да кажа, че ще изпратим още 600 ракети "Бримстоун" в театъра на военните действия, които ще бъдат изключително важни, за да се помогне на Украйна да доминира на бойното поле", каза Уолъс и отбеляза, че единството на Запада срещу руския президент Владимир Путин остава все така силно.

Британският министър подчерта, че Западът е готов да продължи да оказва военна подкрепа на Украйна. "Ако президентът Путин разчита на това, че тази година ще приключим, той греши. Ще продължим и тази, и следващата година, а и след това", предупреди Уолъс.

По-рано днес бившият британски премиер Борис Джонсън призова съюзниците да удвоят военната си помощ за Украйна и да побързат да сложат край на войната с Русия.

По думите му това не бива да предизвиква страхове от ескалация. "Най-добре за света е това нещо да свърши и то бързо", заяви Джонсън в интервю за Ройтерс, което даде в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.

Настоящият британски премиер Риши Сунак обаче не пристигна в Давос, което предизвика критики от страна на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, отбелязва Ройтерс. По думите му отсъствието на Сунак е било забелязано от хората, с които е разговарял в швейцарския курорт.

Ракетата "Бримстоун" - съвършеното оръжие от типа "стреляй и забрави"

Модерната противотанкова ракета „Бримстоун“ е разработена от европейската индустриална групировка MBDA, съвместно с американската авиокосмическа и отбранителна компания „Боинг“. „Бримстоун“ е лека ракета, която може да бъде изстрелвана от различни бойни платформи – самолети, кораби, бронирани машини. Предназначението ѝ е да поразява движещи се цели по въздух, суша и море, като пилотирани и безпилотни летателни апарати, атакуващи хеликоптери, наземни бронирани средства и плавателни съдове.

Производството на ракетата „Бримстоун“ започва през 2004 г. Тя има дължина 1,8 м, диаметър 18 см и тегло 50 кг. Първоначално е интегрирана във въоръжението на изтребителите Tornado GR на Кралските военноморски сили на Великобритания. След продължителни изпитания през 2005 г. е постигната пълната оперативна способност на ракетата. Усъвършенстването й продължава и през 2008 г. тя вече се причислява към високо точните оръжия, при които основната цел е намаляването на косвените щети.


През 2009 г. ракетата е част от въоръжението на британските изтребители „Торнадо“, изпратени на мисия в Ирак и Афганистан.

През февруари 2012 г. е произведена 500-та ракета „Бримстоун“, като през юни същата година ракетата е изстреляна в реална бойна мисия. В края на следващата година британското военно министерство подписва договор с MBDA на стойност 35 млн. паунда за доставка на ракети „Бримстоун“ в продължение на пет години. През 2014 г. компанията MBDA изследва прецизната способност на ракетата, като я изстрелва от безпилотния летящ апарат MQ-9 Reaper, както и поведението й в морски условия.

През април 2019 г. на международното изложение за отбранителна техника в Полша „MSPO 2019“ MBDA и най-голямата полска индустриална високотехнологична група за отбрана PGZ представят съвместната си разработка на бойна машина за унищожаване на танкове, въоръжена с ракети „Бримстоун“. Двете дружества подписват споразумение за сътрудничество, за да създадат интегрирано решение за машината, което да бъде предложено на Полша и на други експортни пазари. „Бримстоун“ може да се изстрелва от стационарни и мобилни установки.

Освен на „Торнадо“ тя влиза във въоръжението и на европейския изтребител „Тайфун“. Малките размери и тегло на ракетата позволяват да бъде интегрирана и на хеликоптери. Противотанковата бойна глава на ракетата има два заряда като първият нарушава целостта на бронята и разчиства пътя на втория за окончателно поразяване на целта. Освен това тя е тип, известен като „стреляй и забрави“.

Веднъж изстреляна, ракетата няма нужда от връзка с платформата и сама преследва целта. След изстрелването реактивният двигател за кратко време я извежда до свръхзвукова скорост, след което тя става невидима за инфрачервените сензори. Снабдена е с малък, но здрав радар, работещ в милиметровия честотен диапазон, който й позволява да вижда целите си дори през мрак, дим, прах и мъгла, ден и нощ, при всякакви метеорологични условия.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа