Макрон защити пенсионната реформа. Национална стачка блокира Франция, сблъсъци с полицията в Париж

Макрон защити пенсионната реформа. Национална стачка блокира Франция, сблъсъци с полицията в Париж
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.01.2023
  • Сподели:

Стотици хиляди протестиращи демонстрираха в региони из цялата страна, за да накарат правителството да се откаже от проекта си за вдигане на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Има информация за стълкновения и щети в Париж, Лион и Рен

 



Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви днес, че плановете на правителството му за пенсионната реформа са "справедливи и отговорни" и трябва да бъдат осъществени, предаде Ройтерс. Това се случва на фона на националната стачка в цяла Франция и огромни протести в Париж, при които вече се стигна до сблъсъци.

"Трябва да осъществим реформата", каза Макрон на пресконференция в Мадрид редом до испанския си колега Педро Санчес. Френският президент призова също така хората да протестират мирно и да избегнат каквато и да е форма на насилие или вандализъм.

Междувременно френската полиция изстреля сълзотворен газ срещу участниците в протестите срещу пенсионната реформа по улиците на Париж, след като отделни лица с качулки и маски хвърлиха снаряди срещу пазителите на реда.

Около 400 000 души са протестирали днес следобед в Париж срещу пенсионната реформа, съобщи днес пред Франс прес синдикатът Се Же ТЕ (CGT). Все още няма официални данни за броя на демонстрантите.

Стотици хиляди протестиращи демонстрираха в региони из цялата страна, за да накарат правителството да се откаже от проекта си за вдигане на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Има информация за стълкновения и щети в Париж, Лион и Рен.

Движението на фериботите през Ламанша между френското пристанище Кале и Дувър във Великобритания днес е блокирано поради общонационалната стачка във Франция.

Всички дейности по входящи и изходящия трафик от пристанище Кале са блокирани от 08:00 ч. българско време, по информация на пристанищните власти в Дувър. Не се очаква те да бъдат възобновени преди 16:00 ч. българско време.

Фериботите от и до друго френско пристанище - Дюнкерк, обаче се движат по разписание, се казва в съобщението.

Към пътниците е отправено предупреждение, че трябва да се подготвят за засилен трафик и евентуалния забавяния в района на пристанище Дувър, отбелязва ДПА.

Станете почитател на Класа