Бивш евродепутат в основата на корупционния скандал в ЕП сключи сделка с прокуратурата

Бивш евродепутат в основата на корупционния скандал в ЕП сключи сделка с прокуратурата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.01.2023
  • Share:

Бившият евродепутат в центъра на скандала за пари срещу влияние, който разтърси Европейския парламент, постигна сделка с прокурорите да предостави информация за корупционната мрежа в замяна на „ограничена" присъда затвор.
В изявление, федералният прокурор на Белгия обяви, че Пиер Антонио Панцери е подписал меморандум, в който „се ангажира да направи разкриващи, правдиви и пълни изявления относно участието на трети страни и, ако е приложимо, и за собственото си участие в престъпленията".
Панцери, евродепутат от 2004–2019 г., беше един от четиримата заподозрени, обвинени в пране на пари, корупция и участие в престъпна организация миналия декември, след като полицията откри близо 1,5 милиона евро в торби с пари на няколко места в Брюксел, включително в дома му. Той е обвинен, че е вземал пари от правителствата на Катар и Мароко в опит да повлияе на решенията в парламента.
Според последното изявление Панцери е обещал да информира разследващите за това как е действала измамата, включително кой е бил замесен и самоличността на хората, които признава, че са подкупили. В замяна той ще получи „ограничена присъда", която включва затвор, глоба и конфискация на активите, придобити чрез измама, оценени на 1 милион евро, се казва в изявлението.
Сделката – едва втората по рода си в белгийската история – е важен крайъгълен камък в случая, който може да замеси други, които са давали и вземали подкупи.
Другите заподозрени са бившият помощник на Панцери, Франческо Джорджи и партньорката на Джорджи, гръцкият евродепутат Ева Каили, както и Николо Фига-Таламанка, ръководител на неправителствена организация.
Белгийските и италианските медии съобщават, че Джорджи е признал и се е опитал да оневини партньоката си. Адвокатът му отказа коментар.
Адвокатите на Kaili отхвърлиха всички обвинения в неправомерни действия, а семейството на Фига-Таламанка обяви неговата невинност.

Станете почитател на Класа