Рестартиран Риш! се изправя пред мека тълпа

Рестартиран Риш! се изправя пред мека тълпа
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.01.2023
  • Share:

Джон Крейс
През първите му няколко месеца като министър-председател, пазачите на Риши Сунак се опитаха да го държат далеч от обществеността колкото е възможно повече. Командирът на подводницата. Води ни към победа изпод вълните. Или не... Защото се оказва, че можеш да не харесваш това, което не виждаш. Опитите на Риш! да стабилизира икономиката и да разреши стачките бяха посрещнати отначало със скептицизъм и след това с недоверие. Човекът, който ни беше продаден като компетентен технологичен консултант по управление за всички сезони, беше поредният глупак на Торите. Не много по-добре от Лиз Тръс или Борис Джонсън.
И така, само след няколко месеца е време за рестартиране. Сунак 2.0. Риш! е да бъде освободен от клетката. Да бъде пуснат сред народа си. На турне, оптимистично наречено PMConnect. Макар че премиерът едва може да се свърже със себе си, да не говорим за останалата част от страната. Така че е повече като PMDisconnect. Между него и страната зейва празнота. И как не? Целият смисъл на това да си част от мегабогатите е да не се налага да се ангажираш с малките хора. За да се имунизираш от ежедневния стрес на обикновения живот. Риш! не може внезапно да реши, че иска да прекарва време сред нас, колкото можем ние да споделяме неговия удобен начин на живот.
Неговото неудобство с хората е болезнено за гледане. Неговото отчаяние да бъде смятан за нормален изглежда като неуместно желание и ентусиазъм. Той лае „господине" или „госпожо" на хората като американски водещ на чат шоу. Винаги говорещ надолу. Изфабрикувана интимност, маскирана като искреност. И все пак ни очаква много повече от това. Ръководителите на Сунак са решили, че той трябва да излиза повече – за да бъде видян – и в последното хвърляне на заровете в това, което сега е 18-месечна предизборна кампания, са го изпратили на тур в града близо до теб.
С бебешки стъпки обаче. Екипът на Сунак не е напълно глупав. Те знаят, че техният човек има проблем с хората. Липса на елементарна емоционална интелигентност. Затова са избрали да улеснят живота му. Като го изпратят засега само пред родна публика. Места, където той е сигурно ще получи добър прием. От хора, на които е платено да го обичат. Буквално.
За първото среща на PMDisconnect, Rish! отлетя до Ланкашър, за да посети бивша железопътна гара в Моркамб, която беше превърната в център за изкуства. В деня, в който правителството обяви, че Моркамб е спечелил държавна субсидия от £50 милиона във втория кръг на наддаването на фонда за изравняване. Нищо чудно, че няколкото десетки души, които бяха допуснати до залата, бяха толкова развълнувани да видят премиера. По дяволите, той може да идва всяка седмица, ако обещае да носи по £50 милиона местни инвестиции.
Риш! свали якето си и се отправи към предната част. Съблечен и разкъсан. Бездействен човек. Как би могъл да помогне? Някой има ли въпроси към него? Ъъъ... не наистина. Можеше да бъде сънливо общо събрание на акционерите. Тук всичко, което се искаше да стане, беше да се бомбардира премиера с любов. И защо беше толкова прав да даде на Моркамб £50 милиона? Как би могъл процесът да не е прозрачен и честен, ако добрите момчета печелят?
„Вярвам в действията и отчетността", каза Сунак. Можете да усетите, че иска да попадне дълбоко в очите на публиката. Той посочи петте си обещания, отпечатани на фона. Намаляване на инфлацията? Той вече беше направил това. Въпреки че всички икономисти се съгласиха, че инфлацията щеше да спада, дори ако той не беше направил нищо. Списъците с чакащи в болницата са намалени. Той също беше направил това. Макар и с най-малка част от повече от 7 милиона. Победа с Риш!. Можеше също така да обещае да празнува Коледа на 25 декември.
Нещата станаха доста по-неудобни, когато Сунак отговори на въпроси от медиите. Въпреки че сигурно се е надявал на още един лесен път, тъй като единствените въпроси, на които той отговаряше, бяха от приятелски настроените към торите Sun and Mail. Но дори и на тях им стигаше вече да играят софтбол. Твърде гъсто. Твърде фалшиво.
ITV размърда нещата. Не беше ли изравняването малко измама? Много пари отиват на юг, за да подкрепят вота на торите? Война за наддаване в стил Игрите на глада, противопоставяща съвет срещу съвет? £27 милиона публични пари, пропилени във войни за наддаване? Няма обединено правителство? Пари само за частично възстановяване на бюджетните съкращения през последните 13 години? Риш! беше възмутен. Беше се уверил, че собственият му богат електорален кръг е успешен. Той беше практически министър-председател.
Сунак продължи да заявява, че всеки, който смята, че намаляването на данъците е неизбежно, е идиот. Хубаво е да знам какво мисли за половината партия на торите. И той не можеше да разбере какъв е целият този шум около това да се качи на частен самолет. Неговият въглероден отпечатък беше повече от компенсиран от нетната нулева оферта, която беше дал на Блекпул. С това той замина за Хартълпул. Да има повече не-разговори с хора, за които не го е грижа много. Обратно в Лондон, младшият министър Луси Фрейзър преживяваше много по-неудобно време в Камарата на общините, тъй като беше принудена да отговори на спешен въпрос относно разпределението на парите. Тя се разби и изгоря, без да крие факта, че би предпочела да бъде другаде.
Но пък наистина си направи труда да скрие факта, че механизмите за финансиране са безнадеждно погрешни и отворени за политически игри. Подобно на много министри, тя изглежда вече се е предала и планира следващия си ход. По-скоро тя просто премина през предложенията, докато я разбиваха лейбъристите, а много от собствените й депутати от избирателни райони, които не бяха успешни в процеса на наддаването, изразиха своите резерви относно системата.
Но винаги има Хариет Болдуин от торите. Тя не можеше да бъде по-щастлива, че нейният избирателен район е извадил късмет. Хората трябва да спрат да стенат, защото са загубили, каза тя. Вместо това те трябва да поемат малко отговорност, да запретнат ръкави и да подготвят по-добри оферти следващия път. Това им каза Хариет.

Станете почитател на Класа