Правителството на САЩ достигна тавана на дълга

Правителството на САЩ достигна тавана на дълга
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.01.2023
  • Share:

Правителството на САЩ достигна тавана на дълга си, превишавайки законовия лимит от 38,381 трилиона долара и натрупвайки натиск върху Конгреса да одобри увеличението, за да избегне неизпълнение на дълга през следващите месеци, което би изпратило ударна вълна в световната икономика.
В писмо до лидерите на Конгреса министърът на финансите Джанет Йелън каза, че „ще започне да предприема извънредни мерки, за да направи парите на правителството достатъчно, докато Конгресът вземе решение. Те включват период на спиране на емитирането на дълг, продължаващ от днес до 5 юни, както и спиране на инвестиции в два пенсионни фонда на държавни служители".
„Както заявих в писмото си от 13 януари, периодът от време, който могат да продължат извънредните мерки, е обект на значителна несигурност, включително предизвикателствата на прогнозирането на плащанията и постъпленията на правителството на САЩ месеци в бъдещето. С уважение призовавам Конгреса да действа незабавно, за да защити пълната вяра и доверието в Съединените щати", написа Йелън.
Обратното броене към евентуален фалит на правителството на САЩ поставя в центъра на вниманието търканията между президента Джо Байдън и републиканците в Камарата на представителите, предизвиквайки тревога дали САЩ могат да заобиколят потенциална икономическа криза.
Таванът на дълга - изкуствено наложен - е увеличаван приблизително 80 пъти от 60-те години на миналия век. Правителството може временно да разчита на счетоводни промени, за да остане отворено. Всякакви големи заплахи за икономиката ще дойдат след няколко месеца. Но тъй като говорителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти председателства неспокойно събрание на републиканците, има опасения, че правителството може да не изпълни задълженията си по политически причини.
Байдън настоява за „чисто" увеличение на лимита на дълга, така че съществуващите финансови ангажименти да могат да бъдат поддържани и отказва дори да започне разговори с републиканците. Маккарти призовава за преговори, които според него ще доведат до съкращаване на разходите. Не е ясно дали достатъчно негови колеги републиканци биха подкрепили каквото и да е споразумение след изпитателното начало на новия Конгрес, с 15 кръга на гласуване, за да бъде избран Маккарти за председател. Прессекретарят на Белия дом, Карин Жан-Пиер, каза, че е „конституционна отговорност" на Конгреса да защитава пълната вяра и доверието на Съединените щати.
Маккарти каза, че Байдън трябва да признае политическите реалности, които идват с разделеното правителство. Той призова за съкращения на разходите, което не се случи при президента Доналд Тръмп, който през 2019 г. подписа двупартийно суспендиране на тавана на дълга.
Какво ще се случи, ако тези мерки бъдат изчерпани без сделка за ограничаване на дълга, не е известно. Продължителното неизпълнение на задължения може да бъде опустошително, със срив на пазарите и предизвикани от паниката съкращения, ако се изпари доверието в крайъгълния камък на глобалната икономика, отбелязва Министерството на финансите на САЩ.
Правителството ще трябва да балансира своите счетоводни книги на дневна база, ако няма възможност да емитира дълг, и ще трябва да налага съкращения, равни по размер на годишна база до 5% от цялата икономика на САЩ. Анализаторите от Bank of America предупредиха в доклад миналата седмица, че „има висока степен на несигурност относно скоростта и мащаба на щетите, които икономиката на САЩ ще понесе".
Засега пазарите остават сравнително спокойни, като се има предвид, че правителството може временно да разчита на счетоводни настройки, за да остане отворено и всякакви заплахи за икономиката ще дойдат след няколко месеца. Дори много разтревожени анализатори предполагат, че сделка ще има.

Станете почитател на Класа