Унгария блокира поредния транш от ЕС за финансиране на военна помощ за Украйна

Унгария блокира поредния транш от ЕС за финансиране на военна помощ за Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.01.2023
  • Share:

Унгария е блокирала процеса на одобрение от ЕС на седмия транш за закупуване на оръжия за Украйна, съобщи полската радиостанция RMF, позовавайки се на анонимни дипломатически източници от ЕС. Вноската на стойност 500 милиона евро ще бъде отпусната от така наречения Европейски фонд за мир (EPF).
Според радиото страните от ЕС ще продължат натиска си върху Будапеща по време на срещата на външните министри следващия понеделник. Ако Унгария продължи да се съпротивлява, европейските дипломати ще осигурят одобрението на пакета без нейно участие.
Европейският механизъм за мир беше създаден през 2020 г. с бюджет от 5 милиарда евро (приблизително 5,7 милиарда евро сега), като средствата трябва да бъдат разпределени за периода от 2021 до 2027 г. Фондът беше предвиден като структура за предоставяне на военни доставки на правителствата в зони на конфликт, особено в Африка и Близкия изток, където ЕС подкрепяше или възнамеряваше да подкрепя своите „мисии за поддържане на мира".
С нахлуването на Русия обаче фондът се преориентира към доставки на оръжие за Украйна. До момента от него са платени доставки за около 3,5 млрд. евро. Миналия декември Съветът на ЕС одобри увеличение с 2 милиарда евро на тавана за финансиране на институцията за 2023 г.

Станете почитател на Класа