Military Watch Magazine: На запад се изплашиха, че Украйна ще унищожи репутацията на танковете

Military Watch Magazine: На запад се изплашиха, че Украйна ще унищожи репутацията на танковете
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.01.2023
  • Сподели:

MWM: Във Великобритания предложи използването на западни танкове далеч от украинския фронт

 

 

Сериозен проблем с доставките на танкове, западни разработки, за Украйна е, че техните бойни загуби могат сериозно да подкопаят международната им репутация, пише MWM. По-рано във Великобритания беше предложено западните танкове да се използват само за учения и далеч от фронтовата линия.

Превод от Military Watch Magazine, САЩ:

 

 

Military Watch Magazine: На запад се изплашиха, че Украйна ще унищожи репутацията на танковете

 

 

След съобщенията, че Обединеното кралство възнамерява да предостави танкове Challenger 2 на Украйна (това ще бъде първата доставка на танкове на НАТО в източноевропейска страна от 60-те години на миналия век), вицемаршалът в оставка от Кралските военновъздушни сили на Великобритания Шон Бел разкритикува хода , следвайки становището други експерти.

Бел нарече «Челънджър 2» ефективна машина, но подчерта, че доставката едва ли ще бъде подходяща поради сложната и продължителна подготовка.

„Натъпкани са с всякаква електроника, лазерни указатели, очила за нощно виждане, компютри за прицелване – всичко това ще се окаже китайска диплома (т.е. украинците няма да са подготвени да боравят с техниката, бел. ред.) за украинците и ще изисква сериозна подготовка… Ползата за украинците не е очевидна“, каза той в интервю за Sky News.

По-рано доставките в Украйна на други сложни оръжейни системи на НАТО бяха оценени по подобен начин, става въпрос предимно за американските ракетни комплекси Patriot, които, въпреки че са планирани за доставка през 2023 г., според изследователската служба на Конгреса на САЩ, няма да бъдат разположени до 2024 г. поради подготовка на украински подразделения.

Проблемът с дългото и трудоемко обучение, което ще забави доставките, потенциално може да бъде решен чрез привличането на чуждестранни наемници, които да действат като екипаж: наемници от целия западен свят все повече се използват във военните действия.

Друг вариант е танковете да пристигнат в Украйна в близко бъдеще, но да се използват само за учения и да бъдат разположени далеч от фронтовата линия в източната част на страната и в Донбас.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа