Обвиниха Байдън в лицемерие за исканата екстрадиция на Джулиан Асандж

Обвиниха Байдън в лицемерие за исканата екстрадиция на Джулиан Асандж
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.01.2023
  • Сподели:

Джо Байдън беше обвинен в лицемерие, че търси освобождаването на журналисти, задържани по целия свят, а продължава да иска екстрадирането на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж от Великобритания, за да бъде изправи пред обвинения в шпионаж.
Кампанията за оказване на натиск върху администрацията на Байдън да оттегли обвиненията се премести във Вашингтон с изслушване на Трибунала Белмарш - ad hoc събиране на правни експерти и поддръжници, кръстено на лондонския затвор, където е задържан Асандж. Много от поддръжниците на Джулиан Асандж смятат, че делото му е достигнало повратна точка, която може да доведе до неговата свобода.
Изслушването се проведе в същата стая, в която през 2010 г. Асандж разкри видеозаписа на „съпътстващо убийство", показващ как екипаж на американски самолети убива иракски цивилни, първият от стотици хиляди изтекли секретни военни документи и дипломатически депеши, публикувани в големите вестници по света. Разкритията за войните на Америка в Ирак и Афганистан, включително предполагаемите военни престъпления и откровените оценки на американските дипломати за приемащите ги правителства, предизвикаха сериозно смущение във Вашингтон.
Трибуналът изслуша тезата, че „обвиненията срещу Асанж са продължаваща атака срещу свободата на пресата, тъй като основателят на WikiLeaks не е шпионин, а журналист и издател, защитен от законите за свобода на словото, а точността на информацията, публикувана от WikiLeaks, включително доказателства за военни престъпления и нарушения на човешките права, не се оспорва". Трибуналът изслуша и бившия лидер на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин, който каза, че продължаващото съдебно преследване на Асанж ще накара всички журналисти да се страхуват да разкриват тайни.
Съпредседателят на трибунала Сречко Хорват – основател на Движението за демокрация в Европа 2025, чийто баща е бил политически затворник в бивша Югославия – припомни и президентската кампания през 2020 г. и как Байдън, призовавайки за освобождаване на затворени журналисти по целия свят, цитира покойния президент Томас Джеферсън „Нашата свобода зависи от свободата на пресата и тя не може да бъде ограничена, без да бъде загубена".
„Президентът Байдън обикновено се застъпва за свободата на печата, но в същото време продължава преследването на Джулиан Асандж. Това е атака срещу свободата на печата в световен мащаб – това е така, защото Съединените щати напредват с изключителното твърдение, че могат да наложат своите закони за криминална тайна на чуждестранен издател, който е публикувал извън Съединените щати. Дали тази администрация иска да бъде първата, която ще създаде глобален прецедент, че страните могат да изискват екстрадирането на чуждестранни репортери и издатели за нарушаване на собствените им закони?"
Асандж е изправен пред 18 обвинения във връзка с публикуването на секретни документи от WikiLeaks, до голяма степен резултат от изтичане на информация от бившия анализатор на разузнаването на американската армия Челси Манинг. Манинг беше осъдена на 35 години затвор, но беше освободена, след като президентът Барак Обама смекчи присъдата й през 2017 г. Манинг свидетелства, че е действала по собствена инициатива, като е изпратила документите до WikiLeaks, а не по настояване на Асандж.
„Законът за шпионажа не е използван за борба с шпионажа. Използва се срещу лицата, подаващи сигнали за нередности, като Джулиан Асандж, за да държи обществото в неведение относно неправомерните и незаконните действия на правителството, за да запази властта си, всичко това в името на националната сигурност", каза адвокат Джефри Стърлинг, бивш служител на ЦРУ, попаднал под ударите на този закон.

Станете почитател на Класа