Крис Хипкинс ще е следващият министър-председател на Нова Зеландия

Крис Хипкинс ще е следващият министър-председател на Нова Зеландия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.01.2023
  • Сподели:

Лейбъристката партия избра нов министър-председател на Нова Зеландия след шокиращата оставка на Джасинда Ардърн в четвъртък.
Крис Хипкинс – министърът на образованието и полицията и един от основните архитекти на отговора на Covid – беше номиниран без оспорване от партийната група в събота сутринта, след усилия на висши депутати да постигнат консенсус и да осигурят плавен преход след Ардърн. Групата трябва официално да одобри избора му в неделя.
„Поемането на премиерския пост би било най-голямата отговорност и най-голямата привилегия в живота ми", каза Хипкинс пред репортери за стъпките на парламента в първата си поява след номинацията.
Опитен депутат с безмилостна жилка в дебатната зала, отблизо познаващ правителствената машина, Хипкинс ще се изправи пред може би най-голямото предизвикателство в политическата си кариера: да убеди новозеландците да дадат на лейбъристите още един мандат, без звездата Ардърн на кормилото.
Хипкинс отдаде почит на своята предшественичка, като каза, че тя е била „невероятен министър-председател, който е осигурил спокойно, стабилно, успокояващо лидерство, което се надявам да продължа".
Той също така говори за някои от предизвикателствата, пред които бе изправена Ардърн, включително заплахи и малтретиране, особено във връзка с пандемията от Covid. „Имаше ескалация и искам да призная, че някои политици са били обект на това повече от други. Нашият настоящ министър-председател Джасинда Ардерн определено е била жертва на някакво абсолютно непоносимо и неприемливо поведение."
В Нова Зеландия 44-годишният Хипкинс е най-известен като лице и основен изпълнител на стратегията за елиминиране на Covid, роля, която го накара да заеме подиума до Ардърн за седмични актуализации по развитието на пандемията.
Това минало може да му помогне или да му попречи: то му даде значителен профил и му направи име, но също така му дава непосредствени асоциации с неща, които много новозеландци сега се надяват да оставят зад себе си и които са подтикнали малко, радикално и често злобно ядро от противници на ваксините.
Въпреки че неговият профил е по-нисък от този на Ардърн, депутатът имаше няколко момента на международна популярност. В един гаф от ерата на Covid той се превърна в меме, след като насърчи новозеландците да „излязат навън и да разтворят краката си" в национално съобщение. Миналата година той озадачи интернет наблюдателите с торта за рожден ден, направена изцяло от колбаси.
Въпросът за заместника на Хипкинс все още не е решен - гласуването ще се състои днес. Политик от кариерата, който заема поста от 2008 г., Хипкинс беше най-сигурният избор за лейбъристите. От кандидатите, разглеждани за ролята, той е най-способен да влезе незабавно в работата на управлението и да осъществи законодателната програма на правителството до изборите през октомври.
Говорейки пред Guardian през 2021 г., той каза, че една от силните му политически страни е „разбирането как функционират правителствените машини, което е нещо, което съм развивал в продължение на около 20 години. Наблюдавал съм хора, които идват в политиката отвън, много талантливи хора, много добре осведомени, с много експертен опит в дадена област – но те се борят да накарат правителствената машина да направи това, което искат. И ми харесва да мисля, че аз съм успял – не съм перфектен – но че успях да разбера това."
Попитан от репортери „Можете ли да спечелите изборите?" Хипкинс отговори просто: „Да".

Станете почитател на Класа