САЩ представиха в ООН информация за предполагаем износ на оръжия от КНДР

САЩ представиха в ООН информация за предполагаем износ на оръжия от КНДР
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.01.2023
  • Сподели:

САЩ са предали информация, за която се твърди, че доказва оръжейните доставки от Северна Корея за Русия, съобщи координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ за стратегически комуникации Джон Кърби на брифинг в петък.
„Както заявихме по-рано, трансферите на оръжие от КНДР са в пряко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Така че днес споделихме информация за тези нарушения с групата от експерти към Комитета по санкциите на Съвета за сигурност на КНДР. Ще продължим да повдигаме тези въпроси нарушения в Съвета за сигурност заедно с нашите съюзници и партньори", каза Кърби.
По-рано Кърби представи няколко сателитни снимки, които според САЩ доказват доставка на оръжие от Северна Корея за ЧВК Вагнер. През декември 2022 г. Кърби заяви, че КНДР е изпратила оръжия на ЧВК Вагнер и планира нови доставки.
Междувременно говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик заяви, че ООН не разполага с информация за предполагаемите доставки на оръжия от КНДР за ЧВК Вагнер.

Станете почитател на Класа