Global Times: Япония иска да настрои Централна Азия срещу Русия, не й се получава

Global Times: Япония иска да настрои Централна Азия срещу Русия, не й се получава
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.01.2023
  • Share:

Япония предприема напразен опит да настрои държавите от Централна Азия срещу Русия и Китай. Това мнение сподели китайският журналист Фан Анци.

 

 

Global Times: Япония иска да настрои Централна Азия срещу Русия, не й се получава

 

 

Преди броени дни японски представители проведоха разговори с външните министри на пет централноазиатски страни (Таджикистан, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан), в които дипломатите обсъдиха многостранното сътрудничество и актуални въпроси на деня. Според китайския експерт по време на събитието Токио се е опитал да настрои събеседниците си срещу Русия и Китай. Но не е успял. Това съобщава Global Times.

„Ръководената от Япония среща е безполезен опит да се настрои Централна Азия срещу Китай и Русия“, счита авторът на китайското издание.

Експертите по международни отношения са на едно мнение, че Япония се опитва да разшири своето влияние и военно присъствие в Индо-тихоокеанския регион и Централна Азия. Освен това Токио се надява да изтласка Китай и Русия оттам.

Участието на Япония в делата на Централна Азия беше доста слабо в миналото, но днес Токио иска да поправи това. Японските политици планират да разширят износа на оръжия, а страните от Централна Азия се разглеждат от тях като потенциални клиенти. Освен че продава оръжия на тези страни, Токио се стреми да засили сътрудничеството с тях във военната сфера чрез обучение на персонал. Успоредно с това се планира да се извърши работа, насочена към скарване на Централна Азия с нейните съюзници — Руската федерация и Китай.

„Докато Япония се бори да привлече нови съюзници, страните от Централна Азия няма да вярват сляпо на думите й, тъй като ги е грижа повече за традиционното приятелство и близките връзки с Китай и Русия“, посочва анализаторът на Global Times.

Китай е убеден, че Япония в крайна сметка няма да успее да заблуди държавите от Централна Азия. Моментните ползи от сътрудничеството с японците не трябва да надхвърлят връзките с Москва и Пекин, изградени през годините.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа