Захарова: Полски политици официално потвърдиха, че са имали планове за разделяне на Украйна

Захарова: Полски политици официално потвърдиха, че са имали планове за разделяне на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.01.2023
  • Share:

Полските политици вече официално потвърждават, че са мислили за разделяне на Украйна още в първите дни на специалната военна операция.

 

Това написа в понеделник говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram, коментирайки изказване на бившия полски външен министър и евродепутат Радослав Сикорски.

В понеделник Сикорски заяви по радио Zet, че управляващата в Полша партия "Право и справедливост" е обмисляла възможността за подялба на Украйна още в началото на руската операция. "Всеки ден излизат зашеметяващи разкрития за защитниците на международното право", каза Захарова.

"Всъщност за говорихме през цялото време, само че нямаше официално потвърждение, а сега вече има", допълни дипломатът, придружавайки публикацията с препратки към брифингите си по темата. (1, 2, 3, 4)

За плановете на Полша да поеме контрола над част от украинската територия

По-рано, на въпрос дали Варшава е мислила за разделяне на Украйна, Сикорски заяви, че полските власти са се колебаели дали да мислят за това през първите 10 дни на специалната военна операция.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки разкритикува думите на бившия външен министър. "Един бивш външен министър трябва да претегля думите си. Очаквам оттегляне на тези позорни изявления. Призовавам опозицията да се разграничи от изявлението на Радослав Шикорски", написа той на страницата си в Twitter.

Станете почитател на Класа