Русия е ядосана! Този път от мисията на ЕС в Армения

Русия е ядосана! Този път от мисията на ЕС в Армения
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.01.2023
  • Share:

Гражданската мисия на Европейския съюз в Армения може само да доведе и да изостри съществуващите противоречия. За това предупреди руското външно министерство.

 

ЕС твърди, че целта на мисията е да "допринесе за стабилността" в региона и да помогне за нормализиране на отношенията между Армения и Азербайджан.

"Опитите на Европейския съюз да се закрепи на всяка цена в Армения, да отблъсне посредническите усилия на Русия, са в състояние да навредят на основните интереси на арменците и азербайджанците в техния стремеж да се върнат към мирното развитие на региона", посочиха от руското ведомство.

Те добавиха, че ключов фактор за стабилността и сигурността в региона остава създаденият през 2020 г. руски мироопазващ контингент, който ще "реагира на поведението на наблюдателите на ЕС".

Гражданската мисия беше създадена в отговор на искането на Армения и ще извършва рутинно патрулиране и ще докладва за ситуацията.

Боевете между Ереван и Баку избухнаха през септември, като в сблъсъците загинаха почти 200 войници - най-кървавата конфронтация след шестседмична война между двете бивши съветски страни през 2020 г.

Боевете са свързани с десетилетия военни действия за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, извън спорния регион Нагорни Карабах. Азербайджан каза това като отговор на "провокации" от арменската страна.

 
 

Станете почитател на Класа