Пенсионните реформи на Макрон минаха във френския Сенат

Пенсионните реформи на Макрон минаха във френския Сенат
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.03.2023
  • Сподели:

Сенатът на Франция гласува да одобри изключително непопулярната реформа на пенсиите, часове след като демонстранти отново излязоха на улицата, за да се противопоставят на крайъгълната политика на втория президентски мандат на Еманюел Макрон.
Сенаторите приеха реформите със 195 гласа срещу 112, приближавайки пакета още една стъпка по-близо до превръщането му в закон. Комисия ще изработи окончателен проект, който ще бъде представен на сената и националното събрание за окончателно гласуване.
„Тази вечер беше направена важна стъпка с широко гласуване на текста за пенсионната реформа в Сената. Вярвам, че правителството има парламентарно мнозинство, за да приеме реформите в закон", каза френският премиер Елизабет Борн след гласуването. Ако обаче правителството на Макрон не успее да събере необходимото мнозинство, Борн може да приложи рядко използван и силно противоречив конституционен инструмент, известен като член 49/3, за да прокара законодателството без гласуване.
Синдикатите, които яростно се противопоставиха на мерките, в събота все още се надяваха да принудят Макрон да отстъпи, въпреки че дневните протести срещу реформата бяха много по-малобройни от някои предишни. Тази седмица Макрон на два пъти отказа спешните призиви на синдикатите да се срещнат с него в последен опит да го накарат да промени решението си.
"Пренебрежението много ядоса синдикатите. Когато има милиони хора по улиците, когато има стачки и всичко, което получаваме от другата страна, е мълчание, хората се чудят: Какво повече трябва да направим, за да ни чуят?" каза Филип Мартинес, шеф на твърдо левия синдикат CGT, призовавайки за референдум за пенсионната реформа.
Министерството на вътрешните работи съобщи, че 368 000 души са се явили на протести в цялата страна - по-малко от половината от 800 000 до един милион, които полицията прогнозираше. В Париж 48 000 души взеха участие в митинги при прогнози на полицията за около 100 000.
Синдикатите, които определят броя на присъстващите на един милион, се надяваха активността да бъде по-висока в събота, когато повечето хора не трябваше да си вземат отпуск от работа, за да присъстват. На 11 февруари, също събота, 963 000 души са демонстрирали според полицията. В последния ден на голяма стачка и протест във вторник активността е била малко под 1,3 милиона души според полицията и повече от три милиона според синдикатите.

Основната мярка на реформата е повишаване на минималната възраст за пенсиониране до 64 години от 62 години, което се смята от мнозина за несправедливо към хората, които са започнали работа млади. Реформите също ще увеличат броя на годините, през които хората трябва да правят вноски, за да получат пълна пенсия.
Протестиращите казват, че жените, особено майките, също са в неравностойно положение при новите реформи.
В събота в Париж градският транспорт беше слабо засегнат, с изключение на някои крайградски влакови линии.
Несъбраните отпадъци започнаха да се натрупват в някои от кварталите на столицата, а авиокомпаниите отмениха около 20% от полетите, планирани на френските летища.
Проучване на общественото мнение, публикувано от телевизионния оператор BFMTV в събота, показа, че 63% от французите одобряват протестите срещу реформата, а 54% подкрепят стачките и блокадите в някои сектори. Въпреки това 78% казаха, че вярват, че Макрон в крайна сметка ще приеме реформата.

Станете почитател на Класа