20 Minuten: В Швейцария към украинските бежанци — «Продаваш скъпия си автомобил и живееш тук с парите от него»

20 Minuten: В Швейцария към украинските бежанци — «Продаваш скъпия си автомобил и живееш тук с парите от него»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.03.2023
  • Share:

20 Minuten: Украинските бежанци в Швейцария са принудени да продават личните си автомобили, за да получат обезщетения

 


20 Minuten: В Швейцария към украинските бежанци - "Продаваш скъпия си автомобил и живееш тук с парите от него"

 

 

 

Стотици украински бежанци в Швейцария ще трябва да продадат автомобилите си, в противен случай рискуват да останат без социални помощи от държавата, пише вестник 20 Minuten.

Както отбелязва Швейцарската конференция по въпросите за социално подпомагане, автомобилите на получателите на социални помощи, включително на украинци, подлежат на продажба, ако стойността им надвишава размера на плащанията, които в зависимост от кантона възлизат на няколко хиляди франка. Средствата, получени от бежанците, трябва да се използват за задоволяване на техните нужди.

Например в кантон Люцерн властите са издали заповед за продажбата на превозно средство, ако цената му надвишава социалната помощ, която в този регион е четири хиляди франка на човек или 10 хиляди франка на семейство. За продажбата на автомобила се отреден месец, след което в зависимост от получената сума социалните плащания спират.

Според властите в Люцерн в региона са регистрирани 141 бежанци от Украйна, които имат автомобили, 132 от тях са получили социална помощ през февруари. Местните власти считат, че цената на повечето от тези автомобили надвишава размера на установената социална помощ.

Властите прилагат подобни правила в други швейцарски кантони, като Берн, Базел-Щад, Цюрих и Аргау.

Както твърди украинка на име Екатерина пред изданието, ако бъде принудена да продаде своя кросоувър Fiat, тя ще се „върне в Украйна“.

„За хората, които вече са свикнали с автомобила си, това е поне някаква радост и начин за оцеляване“, оплаква се тя.

Според нея по-голямата част от украинците няма да се съгласят с подобни правила, поради което ще се върнат в родината си или ще заминат от Швейцария в друга държава.
Несъгласие с позицията на местните власти изрази и Владимир Бортник, който пристигна в страната със стария си «Фолксваген Голф». Според него той би искал «да му дадат работа», след което да може да си плаща данъците.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа