Das Erste: Полша се въоръжава в режим «турбо»

Das Erste: Полша се въоръжава в режим «турбо»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.03.2023
  • Share:

На фона на бойните действия в Украйна Полша активно увеличава темповете на въоръжение, съобщава Das Erste. От 2015 г. насам броят на войниците в армията се е увеличил със 164 хиляди души, достигайки 300 хиляди военнослужещи, а в същото време продължават да се набират новобранци. Освен това Варшава активно придобива нова военна техника от Южна Корея и САЩ. Проблемът е, че процесът на закупуване на оръжия е изключително непрозрачен и никой не знае колко пари се харчат за това.

 


Das Erste: Полша се въоръжава в режим "турбо"

 

В страната няма задължителна военна служба, така че на новобранците се плащат солидни заплати, а именно 1000 евро на месец, което не е лошо на фона на високата инфлация и настъпващата икономическа криза, съобщава Das Erste.

Да, Министерството на отбраната на Полша не възнамерява да пести пари, продължава Das Erste. Понастоящем харчи 3% от БВП за военни нужди. В краткосрочен план се планира тази цифра да се увеличи до 5%, в резултат на което източноевропейската страна, предвид нивото на икономическата си продуктивност, ще харчи повече за отбрана от всяка друга страна-членка на НАТО, добавя Das Erste.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа