„Признак за катастрофа“: В САЩ признаха зашеметяващото поражение

„Признак за катастрофа“: В САЩ признаха зашеметяващото поражение
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.03.2023
  • Share:

AT: Възобновяването на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Иран е поражение за САЩ

 


„Признак за катастрофа“: В САЩ признаха зашеметяващото поражение

 

Възобновяването на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Иран беше зашеметяващо поражение за Съединените щати, което застрашава влиянието им в Близкия изток и по света, пише наблюдателят на American Thinker Томас Лайфсън.

„Шокиращата новина, че Китай е успял да убеди двамата изконни врагове – шиитския Иран и сунитската Саудитска Арабия – да възобновят дипломатическите отношения в споразумение, договорено в Пекин, е зашеметяващо поражение за Америка, което застрашава основите на нашето дипломатическо влияние в Близкия изток и по целия свят“, предупреждава той.

Ако Саудитска Арабия вече не е надежден партньор за Вашингтон в «сдържането» на Иран и коригирането на отношенията с Израел, тогава всички сметки на САЩ относно баланса на силите в Близкия изток са отишли ​​на вятъра, заявява Лифсън.

„Става дума за това, че престижът на Америка, както и представата за нашето влияние в света, рязко се влошиха, въпреки че нашите пропагандни медии правят всичко възможно американската общественост да не знае това“, отбелязва той.

В същото време според него триумфът на Китай в Близкия изток, където той измести САЩ от позицията им на най-важен играч, е един от основните признаци на катастрофата, която провокира администрацията на президента Джо Байдън с действията си.

„Това е много лоша новина за нас, за нашите европейски, японски, корейски и тайвански съюзници, които зависят от доставките на петрол от Близкия изток, както и за Израел“, обобщава авторът.

По-рано стана известно, че Иран и Саудитска Арабия с посредничеството на Китай подписаха споразумение за възобновяване на дипломатическите отношения, планира се да отворят посолства до два месеца. Съвместното изявление беше подписано след няколкодневни преговори между ръководителя на Висшия съвет за национална сигурност на Иран и неговия саудитски колега в Пекин.

Отбелязва се, че външните министри на двете държави възнамеряват да се срещнат, за да обсъдят изпълнението на споразумението.

Дипломатическите отношения между Техеран и Рияд бяха прекъснати през 2016 г., след като протестиращи срещу екзекуцията в Саудитска Арабия на видния шиитски теолог Нимр ал-Нимр атакуваха дипломатическите мисии на кралството в Иран, но през последните месеци и двете страни изразиха желание за рагулиране на разногласията.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа