Украинското духовенство напуска Киевско-Печорската лавра

Украинското духовенство напуска Киевско-Печорската лавра
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.03.2023
  • Share:

Духовниците на каноничната Украинска православна църква започнаха да напускат Киево-Печорската лавра, съобщи министърът на културата и информационната политика на Украйна Александър Ткаченко в пряко предаване по националната телевизия.
„Процесът по изтеглянето на УПЦ от Киево-Печорската лавра е в ход. Процесът започна", каза той.
По думите на министъра полиция и служители на охраната проверяват заминаващите монаси и техния багаж. „Ако държавна комисия установи, че нещо липсва в Лаврата, духовенството на УПЦ ще бъде преследвано от закона", добави Ткаченко.
На 10 март на уебсайта на манастира беше публикувано съобщение за изгонване от изпълняващия длъжността генерален директор на Киево-Печерската лавра, историко-културен резерват (подчинен на Министерството на културата на Украйна), в което се посочва, че монасите, свързани с каноничната Украинска православна църква, трябва да напуснат Свето-Успенската Киево-Печерска лавра до 29 март, когато изтича настоящият договор за безвъзмездно ползване от 2000 г.
От своя страна Украинската православна църква през 90-те години на миналия век е ремонтирала целия комплекс изцяло за своя сметка и е поемала разходите за издръжка на манастира и музейната част. На обикновените монаси се предлага да преминат към т.нар. Православна църква на Украйна (ПЦУ). Разколническата структура, конкурент на каноничната УПЦ, беше създадена през 2018 г. с подкрепата на бившия президент Петро Порошенко и Константинополския патриарх Вартоломей.

Станете почитател на Класа