САЩ нанасят удари на подкрепяна от Иран група в Сирия

САЩ нанасят удари на подкрепяна от Иран група в Сирия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.03.2023
  • Share:

Съединените щати нанесоха въздушни удари срещу подкрепяна от Иран групировка в Сирия, след като американски под-изпълнител беше убит, когато дрон, заподозряно произведен в Иран, атакува коалиционна база в североизточната част на страната.
Петима американски военнослужещи и друг американски контрактор бяха ранени при атаката срещу базата на коалицията в четвъртък, съобщи Пентагонът. Двама от ранените военнослужещи са получили медицинска помощ на място, а други трима и раненият изпълнител са транспортирани до медицински заведения в Ирак.
В изявление, публикувано по-късно в четвъртък, американският министър на отбраната Лойд Остин каза, че силите на Централното командване на САЩ са отвърнали на атаката с „прецизни въздушни удари" срещу съоръжения в Източна Сирия, използвани от групи, свързани с Революционната гвардия на Иран.
Министерството на отбраната заяви, че разузнавателната общност е установила, че безпилотният летателен апарат, използван при атаката срещу базата на коалицията, е от ирански произход.
„Въздушните удари бяха извършени в отговор на днешната атака, както и на серия от скорошни атаки срещу коалиционните сили в Сирия от групи, свързани с Революционната гвардия на Иран", каза Остин.
През нощта видеоклипове в социалните медии показваха вероятни експлозии в сирийската стратегическа провинция Дейр ез-Зор, която граничи с Ирак и съдържа петролни полета.
Подкрепяни от Иран милиционерски групи и сирийски сили контролират района, който е бил обект на предполагаеми въздушни удари от Израел през последните месеци, за които се твърди, че са насочени към ирански маршрути за доставки.
Паравоенната Революционна гвардия на Иран, която отговаря само пред върховния лидер, аятолах Али Хаменей, е заподозряна в извършване на атаки с дронове, носещи бомби в широкия Близък изток.
Нямаше незабавна реакция от страна на Иран относно ударите, които идват по време на свещения мюсюлмански пост месец Рамадан. Мисията на Иран в ООН не отговори веднага на искане за коментар.
Това не е първият път, когато САЩ под ръководството на президента Джо Байдън нанасят удари по Сирия поради напрежение с Иран. През февруари и юни 2021 г., както и през август 2022 г. Байдън предприе атаки там. Американските сили навлязоха в Сирия през 2015 г., подкрепяйки местните сили в битката им срещу групировката "Ислямска държава". САЩ все още поддържат база близо до Хасака в североизточна Сирия, където се случи ударът с дрон в четвъртък. В Сирия има около 900 американски войници и повече контрактори.

Станете почитател на Класа