Изслушването в Конгреса на изпълнителния директор на TikTok

Изслушването в Конгреса на изпълнителния директор на TikTok
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.03.2023
  • Share:

Първата изява в Конгреса на изпълнителния директор на TikTok Су Зи Чу продължи повече от пет часа, със спорни въпроси, насочени към връзката на приложението с Китай и защитата на най-младите потребители.
Появата на Чу стана в ключов момент за TikTok, който е изправен пред двупартиен огън, след като преживя рязък ръст на популярността през последните години. Компанията е собственост на китайската фирма ByteDance, което поражда опасения относно влиянието на Китай върху приложението.
Чу многократно се опитваше да устои на критиките по време на изслушването. „Позволете ми да заявя това недвусмислено: ByteDance не е агент на Китай или друга държава", каза той в подготвените показания.
Той защити практиките за поверителност на TikTok, заявявайки, че те са в съответствие с тези на други социални медийни платформи, добавяйки, че в много случаи приложението събира по-малко данни от тях. „Има повече от 150 милиона американци, които обичат нашата платформа, и ние знаем, че носим отговорност да ги защитим", каза Чу.
Много членове на комисията се съсредоточиха върху ByteDance и неговите ръководители, които според законодателите имат връзки с китайската комунистическа партия. Членовете на комисията попитаха колко често Чу контактува с тях и се запитаха дали предложеното от компанията решение, наречено Project Texas, ще предложи достатъчна защита срещу китайските закони, които изискват компаниите да предоставят потребителските данни на правителството.
В опит да отклони притесненията относно китайското влияние, TikTok обеща да премести всички американски потребителски данни на вътрешни сървъри чрез Project Texas, план, който също ще позволи на американската технологична фирма Oracle да проучи изходния код на TikTok и да действа като трета страна монитор. Чу заяви, че TikTok е глобален по природа, не е наличен в континентален Китай и е със седалище в Сингапур и Лос Анджелис.
Друг често срещан акцент беше безопасността на младите потребители на TikTok, като се има предвид, че приложението експлодира в популярност сред тази възрастова група през последните години.
Законодателите цитираха съобщения, че съдържание, свързано с наркотици, се е разпространило в приложението, което позволява на тийнейджърите да купуват опасни вещества лесно онлайн. Чу каза, че такова съдържание нарушава политиката на TikTok и че се премахва, когато бъде идентифицирано.
„Ние приемаме това много сериозно", каза Чу. „Това е предизвикателство за цялата индустрия и ние инвестираме колкото можем. Не смятаме, че това представлява по-голямата част от опита на потребителите в TikTok, но се случва."
Други цитираха съдържания за самонараняване и хранителни разстройства, които се разпространяват в платформата. TikTok също е изправен пред съдебни дела за смъртоносни „предизвикателства", които са станали вирусни в приложението.
Федералното правителство вече забрани TikTok на правителствени устройства, а администрацията на Байдън заплаши с национална забрана. Изслушването в четвъртък остави бъдещето на приложението в САЩ несигурно, тъй като членовете на комисията изглеждаха непоколебими в убеждението си, че TikTok е инструмент, който може да бъде използван от китайската комунистическа партия. Тяхното убеждение беше подкрепено от доклад в Wall Street Journal, публикуван само часове преди изслушването, показващ, че китайското правителство няма да одобри продажбата на TikTok.

Станете почитател на Класа