Национални протести подпалиха Кметството на Бордо

Национални протести подпалиха Кметството на Бордо
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.03.2023
  • Share:

Еманюел Макрон усети пълната сила на френския гняв в четвъртък, когато протестиращи се събраха в цялата страна, за да демонстрират своето несъгласие срещу повишаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Синдикатите твърдят, че 3,5 милиона души са излезли в цялата страна, докато властите предполагат, че цифрата е много по-ниска - малко под 1,1 милиона.
В Париж профсъюзните лидери заявиха, че рекордните 800 000 души са участвали в предимно мирно шествие през града - полицията посочи цифрата като 119 000 - за да настояват правителството да отмени яростно оспорваната промяна.
Националният ден на действие обаче беше помрачен от изблици на насилие и вандализъм. В югозападния град Бордо беше подпалена входната врата на кметството, докато в Париж полицията и групи протестиращи се сблъскваха до късно през нощта.
В столицата официалната демонстрация, съставена от голяма част от френското общество – млади, стари, професионалисти, безработни – тръгна от Place de la Bastille в ранния следобед и се отправи към Place de l'Opéra по Големите булеварди на централен Париж. Френските профсъюзни членове, носещи знамена и транспаранти, бяха оградени от собствените си стюарди, за да гарантират сигурността си. Тълпата беше гъста и ядосана на правителството и президента, но настроението също беше празнично и мотивирано от проявата на солидарност.
Атмосферата беше влошена от група младежи, наречени casseurs (касоразбивачи), облечени в черно и с маски, които се бяха позиционирали начело на шествието и разрушиха автобусни навеси, рекламни пана, витрини, предната част на McDonald's, и павилиони за вестници, оставяйки диря от стъкло и купчини горящи кофи за боклук след себе си. Те също издигнаха чугунени решетки около дърветата и натрошиха павета, които след това хвърлиха по полицията.
Най-тежките сблъсъци се състояха на Place de l'Opéra и по-късно на Place de la Bastille, където полицията се опита да ги разпръсне със сълзотворен газ.
Много от протестиращите, особено младите, казаха, че са били подтикнати от появата на Макрон по телевизията в сряда, в която той каза, че протестите са „легитимни", но няма да доведат до обратна промяна на закона, което не само повдига официалния възраст за пенсиониране, но изисква работниците да правят вноски в пенсионната система за по-дълго време.
Сред най-гневните бяха жените протестиращи, които казаха, че новото законодателство е двойно наказание за тези, които са отделили време от кариерата си, за да отгледат деца и които имат нископлатени и черни работни места.
Много протестиращи обвиниха президента, че „проявява презрение и арогантност" към онези, които се противопоставят на промените, които бяха крайъгълен камък на кампанията му за преизбиране миналата година.
Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен каза, че мнозинството от 103-мата души, арестувани в Париж в четвъртък, са „предимно млади и са известни членове на ултралеви групи". Властите съобщиха, че повече от 120 полицаи и жандармеристи са били ранени. Няма налични данни за броя на ранените протестиращи.
Премиерът Елизабет Борн разкритикува насилието. „Да се демонстрира и да се изслушат нечии оплаквания е право. Насилието и разрушението, които видяхме днес, са неприемливи", написа тя в Туитър.
Лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон призова Макрон да оттегли закона. Той каза, че не е съгласен с насилието, но добави: „Трябва да удвоим нашите протести и блокади. Във Франция има усещане за движение към авторитаризъм; много хора започват да казват, че сега отива твърде далеч.
Широко разпространените стачки и стачните действия доведоха до големи смущения в транспорта по пътищата и отмяна на полети. Протестиращи блокираха терминал 1 на летище "Шарл де Гол" северно от Париж в четвъртък сутринта.

Станете почитател на Класа