Евродепутатите ще гласуват за забрана на Big Brother по улиците

Евродепутатите ще гласуват за забрана на Big Brother по улиците
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.05.2023
  • Сподели:

Ходове за забрана на технологията за разпознаване на лица на живо тип „Биг Брадър" да бъде разгръщана по улиците на ЕС ще бъдат тествани в ключово гласуване в Европейския парламент днес.
Изменението е част от пакет от предложения за първите в света закони за изкуствения интелект, според които фирмите могат да бъдат глобени до 10 милиона евро (8,7 милиона паунда) или да бъдат отстранени от търговия в рамките на ЕС за нарушения на правилата.
Но се очаква забраната да бъде оспорена от група десноцентристки евродепутати на основание, че биометричното сканиране трябва да се използва за борба със сериозни престъпления като тероризма.
Изменение на член 5 от предложения Закон за Изкуствения интелект, забраняващо използването на камери за проследяване на хора около магазини, улици, паркове или други обществени места, ще бъде представено пред комисията. То също така ще забрани на компаниите да използват ИИ за идентифициране на лица чрез съвпадение на сканиране на видеонаблюдение с изображения, публикувани от потребители в Instagram, Facebook или други социални медийни платформи.
Друга поправка забранява използването на така нареченото „емоционално разпознаване", което може да позволи на компютърните системи да разпознаят, кога някой е уморен, поради опасения, че с това може да бъде злоупотребено от работодателите или държавата.
Такова наблюдение вече се използва в части на Китай от пътната полиция. Документален филм на BBC за внедряването му в Китай установи, че то не е безпогрешно. Шофьор на камион бе обвинен в използване на телефон по време на шофиране, като при по-внимателна проверка се оказа, че е чесал носа си.
Предложената забрана за биометрично сканиране на живо е една от 12-те така наречени компромисни поправки, от повече от 3000 в Закона за изкуствения интелект.
Законът за изкуствения интелект, който е първият по рода си, се разработва от почти две години, като наскоро бяха добавени нови изменения за справяне с рисковете, породени от системи с изкуствен интелект с „общо предназначение", включително ChatGPT.
Законът за изкуствения интелект цели да намали безпокойството сред широката общественост, което се засили през последния месец на фона на разговорите за изкуствения интелект, който унищожава работни места, поема управлението от медици или се използва от лоши играчи за намеса в избори и разпространение на дезинформация. Мнозина вярват, че Законът за изкуствения интелект ще се превърне в златен стандарт за регулиране по целия свят, възприет от гиганти като Google, Microsoft и компаниите за социални медии.
„Това е известно като брюкселския ефект. Ако ЕС се движи първи и има разумни стандарти, другите страни ще започнат с правилата на ЕС, когато изготвят своя собствена регулация. Дори и да не го направят, компаниите могат доброволно да приемат правилата на ЕС в световен мащаб, защото това прави разходите за правене на бизнес по-евтини", каза Зак Майерс, научен сътрудник в Центъра за европейска реформа.

Станете почитател на Класа