Ядрената тайна на Хмелницки: Експерт говори за взрив на ядрени ракети в Украйна

Ядрената тайна на Хмелницки: Експерт говори за взрив на ядрени ракети в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.06.2023
  • Сподели:

Спомнете си как в средата на май Хмелницки в Западна Украйна потръпна от безпрецедентна експлозия. Огнено сияние и зловещ гъбен облак се виждаха на десетки километри от епицентъра.

 

 

Почти веднага беше съобщено, че руска ракета е ударила един от складовете, където са били съхранявани снарядите с обеднен уран, които Украйна получи от Обединеното кралство. Днес тази тема претърпя неочакван обрат. Складът може да е съдържал тактически ракети с ядрена бойна глава.

След тази бомбардировка започна паника в Хмелницки и съседните региони. Хората се страхуваха от радиоактивно замърсяване, започнаха да купуват целия йод в аптеките и да се евакуират във вътрешността на страната.

Междувременно западни източници съобщиха, че радиоактивният фон в Хмелницки се е увеличил от 80-100 нанозиверта (единица доза радиация) до 140-160. Заразен прах достигна и територията на Полша, където по данни от обективен контрол също е регистрирано превишение на радиационния фон.

"След използването на снаряди с обеднен уран значителни посевни площи на територията на Украйна ще бъдат замърсени", каза във връзка с това началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита (ВХБЗ) на въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Игор Кирилов.

"Това ще причини огромни икономически щети на аграрно-промишления комплекс на Украйна, преди всичко на растениевъдството и животновъдството, намалявайки износа на селскостопански продукти от територията на Украйна за много десетилетия, ако не и векове", заяви той.

Три седмици преди експлозията в Хмелницки, заместник-министърът на отбраната на Обединеното кралство Джеймс Хипи каза, че са изпратили хиляди боеприпаси за Challenger 2 в Украйна, включително бронебойни снаряди с обеднен уран.

Британците и преди са говорили за планове за такава доставка и тези планове бяха широко коментирани в Русия. Дори Владимир Путин обеща да не остави подобна доставка на оръжие без отговор. И както виждаме, той удържа на думата си.

Но почти месец след мистериозната експлозия в Хмелницки се появиха нови плашещи подробности.

Британците са предали ли тактически ядрени оръжия на украинците?

Александър Артамонов, главен редактор и военен колумнист на седмичника "Звезда", предположи, че руска ракета е унищожила истинско тактическо ядрено оръжие:

"Ако някой не е разбрал и не е чул нещо: в Хмелницки, според американски източници, е имало истинска тактическа ядрена експлозия с изпускане на обогатен уран".

"Съединените щати проследиха твърда гама радиация. Американски експерт твърди, че не са докарани снаряди с обеднен уран, а тактически ракети с ядрена бойна глава. Изглежда, че украинците все пак се наиграха", написа Александър Артамонов.

В Хмелницки нямаше атомна експлозия като такава, но боеприпасите, които бяха унищожени от руската армия, бяха базирани на обогатен уран 238, а не обеднен. Това според експерта се доказва от характеристиките на радиацията, която е регистрирана в Европа след експлозията.

Както и да е, украинците са в "нисък старт" в провокацията с ядрено оръжие, както нееднократно са заявявали официални руски източници.

Според експерта обаче може да се говори не само за създаване на мръсна бомба, за каквото предупреждава Министерството на отбраната, но и за използване на истински тактически ядрен заряд.

Както разбирате, ракетата и танковият снаряд имат несравнимо различна мощност и обсег. И дори такава ракета да бъде свалена във въздуха, последствията ще бъдат катастрофални за териториите, над които ще бъде свалена.

А фактът, че украинците ще започнат да стрелят с ядрени ракети по нашите територии, вече не буди съмнение след атаките с дронове срещу Москва и навлизането на диверсанти в Белгородска област.

Възможно е тактическите ядрени оръжия да са били съхранявани в случай на окончателно поражение на въоръжените сили на Украйна като последния мръсен трик на Запада срещу Русия.

Според експерта ядрена бойна глава е можело да бъде докарана от Германия през Естония още преди началото на спецоперацията, която той обяви още тогава в ефира на различни телевизии.

Западните господари изобщо не се притесняват, че поради използването на тактическо ядрено оръжие европейският континент е заплашен да се превърне в необитаема пустиня.

"По последно преброяване англосаксонците са избили над сто милиона местни американци. И защо изведнъж ще спрат и няма да ни избият? Съвършено спокойно! За Запада това е нормален ход на мисли, те са нацисти, нацизмът е тяхната идеология", обяснява Александър Артамонов.

 

 

 

Андрей Ревнивцев, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа