Американската политика се разцепва покрай Украйна

Американската политика се разцепва покрай Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.06.2023
  • Сподели:

Американската политика е разделена по отношение на Украйна. С предстоящите избори украинският въпрос се превръща в препъникамък в САЩ. Все повече кандидати за президент започват да говорят за своята визия за конфликта в Украйна.

 

 

И, което е интересно, идеологическият разрив във външната политика се наблюдава дори не само между двете партии – Републиканската и Демократическата, а и вътре във всяка от тях.

Онзи ден президентът на Украйна Володимир Зеленски, давайки интервю за Wall Street Journal, говори за страховете на Киев от възможна смяна на властта във Вашингтон през 2024 г. и идването на власт на Доналд Тръмп. В крайна сметка Тръмп продължава активно да се противопоставя на намесата в украинския конфликт. Той обещава да помири Русия и Украйна за 24 часа, ако бъде избран за президент на САЩ.

Тръмп често критикува размера на отпуснатите на Киев траншове, които общо вече надхвърлят 150 милиарда долара. И се стреми да прехвърли отговорността за Украйна върху плещите на Европа, принуждавайки я да плаща за поддръжката на Киев.

Въпреки това, Тръмп далеч не е сам в заемането на позиция, която фундаментално противоречи на линията на настоящата администрация в Белия дом. Приблизително подобни възгледи изразява основният му конкурент в първичните избори, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис.

Той дори нарече конфликта в Украйна „териториален спор“, който трябва да бъде разрешен възможно най-скоро. По думите на ДеСантис, той не иска да превърне Украйна в „нов Вердюн“ с години на битки, така че подобно на Тръмп кандидатът е готов да обяви примирие. ДеСантис има доста ястребова външна политика, но тя е насочена предимно срещу Китай.

Именно Поднебесната империя, а не Русия, ДеСантис смята за основния конкурент на Съединените щати. И битката в Украйна му изглежда като ненужна загуба на ограничените военни ресурси на САЩ, които иначе биха били насочени към конфронтация с Китай.

Много републиканци се съсредоточават върху факта, че от началото на конфликта Съединените щати са изразходвали повече от половината от всичките си 155 mm снаряди в Украйна - повече от милион и половина от три, както и няколко годишни запаса от ракети.

Сега Пентагонът се опитва да увеличи капацитета на американския военно-промишлен комплекс. На Америка обаче ще са нужни поне три-четири години, за да възстанови доста изчерпаните си оръжейни запаси. И ако в този момент възникне друг голям конфликт - например около Иран или Тайван, тогава Съединените щати могат да се окажат в ситуация, в която просто банално няма да имат достатъчно боеприпаси.

Например анализаторите във Вашингтон прогнозират, че една широкомащабна война с Китай ще изчерпи всички ракетни запаси на САЩ за по-малко от седмица.

Това е голямо безпокойство за републиканците, които продължават да засилват антикитайската реторика във Вашингтон.

Друг кандидат за президент, който призова за прекратяване на украинската криза поради заплахата от Китай, е Вивек Рамасвами. Той представлява дясното крило на Силиконовата долина и е близък приятел на Питър Тийл, основателят на Palantir, който сега прави анализ на големи бази данни в Украйна.

Очевидно те оценяват шансовете на Украйна като не особено големи. Затова Рамасвами също призова Украйна да се примири с териториалните загуби и да сключи мир с Русия. След това, според Рамасвами, САЩ трябва да засилят военното си присъствие в Тихия океан и да пренасочат вниманието си към Южнокитайско море.

В лагера на републиканците обаче има и тяхни собствени ястреби.

Онзи ден Ники Хейли, бивш губернатор на Южна Каролина и след това посланик на САЩ в ООН по време на президентството на Тръмп, сподели мнението си за Украйна. Тя е убедена, че загубата на Запада в Украйна ще доведе до поражение в конфронтацията с Китай. Ефектът на доминото ще проработи - след капитулацията на Украйна на опашката ще е Тайван. Затова тя призовава да продължи изпращането на оръжия в Украйна.

Чуваме приблизително подобни съобщения от устата на бившия вицепрезидент Тръмп - Майк Пенс, който също щеше да отиде на първичните избори. С тях се солидаризира и настоящият сенатор от Южна Каролина Тим Скот. Въпреки че предлага на САЩ да не бъдат "световният полицай", той също призовава за увеличаване на натиска върху Китай, Русия, Иран и други противници на Америка.

Всички тези кандидати нямат реален шанс да спечелят първичните избори на републиканците, където Тръмп и ДеСантис са фаворити. Но отделни личности като Хейли и Скот се състезават за място в екипа на Тръмп. За тях основната награда е да станат кандидати за вицепрезиденти. Това също би било удобен изход за републиканското ръководство, което иска да се опита да повлияе на Тръмп и бъдещата му политика по този начин.

За мястото на вицепрезидент на Тръмп обаче се борят и близки до него по възгледи политици - включително бившият кандидат за губернатор на Аризона Кери Лейк и влиятелната републиканка в Конгреса Марджъри Тейлър Грийн. И двамата критикуват политиката на подкрепа на Украйна, настоявайки да се обърне повече внимание на проблемите в САЩ. Затова е напълно възможно в крайна сметка Тръмп да ги вземе в президентския си екип.

В лагера на Демократическата партия също има изолационисти.

Най-яркият от тях остава Робърт Кенеди, внук на президента Джон Ф. Кенеди, който също се опитва да заеме първия пост в страната. Той отдавна заклеймява "неоконсервативната" политика на сегашния вашингтонски елит в интервютата си. Кенеди обвинява американските власти за провокирането на конфликта в Украйна и смята 350 000 украински войници, които загинаха на фронтовата линия, за негови жертви.

Съгласно данните от социологическите проучвания, рейтингът на Кенеди варира в рамките на 15-20%. С други думи, има значителна част от демократите, които харесват неговата антивоенна позиция, съчетана с лозунгите за борба срещу всемогъществото на американската политическа върхушка и корпорациите, които са се слели с нея.

Джо Байдън е далеч пред Кенеди в рейтингите – подкрепят го две трети от демократите. Но ако продължи и по-нататък да пропуска гласовете на поддръжниците на Кенеди, тогава това може да коства изборната победа на Байдън.

Сега екипът на Байдън продължава да залага на обявената украинска контраофанзива, надявайки се, че тя ще позволи на Киев значително да подобри ситуацията на фронта. И в бъдеще това ще даде възможност да се представи победата на сегашната администрация в Белия дом и така да се избие основният коз от ръцете на противниците на участието в конфликта.

Засега обаче „контраатаката“ не е донесла значителен успех на Киев. И колкото по-дълго продължава тази нестабилна ситуация, толкова повече рискове създава тя за Байдън. В крайна сметка умората в американското общество от войната в Украйна постепенно нараства.

В момента повече от половината американци все още подкрепят изпращането на оръжия в Киев. Но например сред републиканците делът на привържениците на Украйна вече е паднал до една трета. Броят на украинските фенове бавно намалява и сред демократите.

Белият дом би искал да сложи край на украинската криза с победа, дори морална, доста преди деня на изборите в САЩ на 5 ноември 2024 г. Но засега ситуацията на бойното поле изобщо не се развива според плановете на военните стратези в САЩ.

И това е тежко за Украйна - защото ако конфликтът продължи до изборите, тогава може да завърши с най-лошия им кошмар. Със завръщането на Тръмп на власт, рязкото намаляване на американските разходи за Киев и бързото разпадане на това, което дотогава все още е останало от украинската държавност.

 

 

 

Малек Дудаков, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа