Подбор на космонавти за полети до руската орбитална станция

Подбор на космонавти за полети до руската орбитална станция
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    09.06.2023
  • Сподели:

„Първият подбор на космонавти за космически полети до бъдещата Руска орбитална станция (РОС) е планиран за 2023-2024 г.", съобщиха от пресцентъра на Центъра за подготовка на космонавти „Гагарин".
От учебния център добавиха, че действащи космонавти от Руската космическа агенция Роскосмос също ще участват в полетите до бъдещия орбитален пост на Русия.
През април 2021 г. тогавашният вицепремиер Юрий Борисов каза, че състоянието на Международната космическа станция оставя много да се желае и Русия ще се съсредоточи върху създаването на свой собствен орбитален пост. В момента се работи по концептуалния проект на бъдещата орбитална станция.
Вицепремиерът, министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров каза през октомври миналата година, че Русия вече е определила предварителната цена на бъдещата си орбитална станция.
Заместник-главният конструктор на ракетно-космическата корпорация „Енергия" (част от Държавната космическа корпорация „Роскосмос"), главният конструктор на РОС, Владимир Кожевников каза пред ТАСС през февруари, че Русия ще изстреля първия изследователски/енергиен модул в края на 2027 г., а възловия, шлюзовия, основния и модулите със специално предназначение - през 2028-2030 г.

Станете почитател на Класа