Бунт на републиканци срещу Кевин Маккарти затвори Конгреса на САЩ

Бунт на републиканци срещу Кевин Маккарти затвори Конгреса на САЩ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    09.06.2023
  • Сподели:

Камарата на представителите - Конгресът на САЩ - беше принудена да отложи всички гласувания за следващата седмица, парализирана от бунт срещу нейния републикански говорител Кевин Маккарти от ултраконсервативни членове на собствената му партия.
Противопоставянето между Маккарти и твърдолинейната фракция на собственото му републиканско мнозинство принуди камарата да приеме състояние на задържане, което изглежда вероятно ще продължи поне до понеделник.
Членовете на Групата на свободата в Камарата на представителите бяха разстроени от двупартийния законопроект за тавана на дълга, за който Маккарти наскоро посредничи с президента от Демократическата партия Джо Байдън, както и твърденията, че някои хардлайнери са били заплашвани заради противопоставянето им на сделката.
„Има малка група хора, които са ядосани и пречат на Камарата на представителите да функционира. Това е лудост. Това не е начинът, по който се очаква управляващото мнозинство да се държи и честно казано, мисля, че ще има политическа цена за това", каза представителят на републиканците Стив Уомак.
Твърдолинейните бяха сред 71-те републиканци, които се противопоставиха на законодателството за тавана на дълга, прието от Камарата на представителите миналата седмица. Те казват, че Маккарти не е намалил достатъчно разходите и е отмъстил на поне един от техните членове.
Те също така обвиняват Маккарти в нарушаване на условията на споразумение, което му позволи да си осигури чукчето на говорителя през януари, въпреки че не беше ясно кои аспекти смятат, че не са били спазени. Маккарти и други лидери на Републиканската камара отхвърлиха твърденията.
Дейностите в Камарата внезапно спряха по обяд във вторник, когато групата консерватори отказа да подкрепи рутинно процедурно гласуване за определяне на графика на правилата за дебата за деня. Това беше първият път от около 20 години рутинно гласуване за правила беше провалено.
Дните на преговори при закрити врати не доведоха до решение, но Маккарти каза, че е убеден, че ще разрешат различията си. „Ще се върнем в понеделник, ще работим по въпроса и ще се върнем за американската публика." Маккарти контролира тясното мнозинство на републиканците в Камарата на представителите от 222-213, което означава, че той може да загуби само четири гласа от собствената си партия при всяка мярка, която среща еднаква опозиция от страна на демократите.
Спорът също доведе до забавяне на законопроекти, които биха увеличили контрола на Конгреса върху разпоредбите и биха разширили обхвата на съдебния контрол на федералните агенции.
В резултат на бунта срещу Маккарти, рутинните гласувания не можаха да бъдат изпълнени и въпросът за газови печки, важни за активистите на Републиканската партия, закъса. Някои депутати попитаха дали могат просто да се приберат у дома.
Маккарти отхвърли смущението като здравословен политически дебат, част от начина му на „поемане на риск да бъде лидер"– не твърде различно, каза той, от спектакъла с 15 гласа, който му беше необходим през януари, за да убеди най-накрая колегите си да го изберат като говорител. С тънкото като лист хартия мнозинство от републиканската партия малкото републиканци имат огромно влияние.
Ако Конгресът не успее да приеме законопроектите за разходите до есента, това рискува спиране на работата на федералното правителство – резултат, който консерваторите са форсирали многократно преди, като се започне от ерата на Клинтън, когато тогавашният председател Нют Гингрич доведе Камарата до бюджетна криза, и отново през 2013 г., когато консерваторите затвориха правителството, докато се опитваха да отменят Закона за достъпни грижи.
Най-дългото федерално затваряне в историята беше по време на ерата на Тръмп, когато Конгресът отхвърли исканията му за пари за изграждане на граничната стена между САЩ и Мексико.

Станете почитател на Класа